Csütörtökön, a Dunántúl jelentős részén (a délnyugati határvidék kivételével) erős lökésekkel is kísért ÉNY-i szél fúj. Másutt gyenge marad a légmozgás.
Túlnyomórészt erősen felhős idő lesz jellemző. Nagyjából a Duna vonalától keletre egyre jobban elgyengülő hóesésekkel, hószállingózásokkal, illetve vegyes halmazállapotú szitálásokkal lehet számolni.
– A nyugati határmegyék felett elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet, előbújhat a nap is.
Estére nyugaton is legyengül a szél. Éjszaka szélcsendes, párásodó idő következik. A felettünk lévő frontfelhőzet elvékonyodik ugyan, de várhatóan vékonyabb rétegfelhőzet, illetve párásság, ködmezők okoznak szürkeséget. Jelentős mennyiségű csapadék már nem valószínű, de vegyes halmazállapotú szitálás, hószállingózás keleten még többfelé előfordul.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):


csütörtök reggel 0,
csütörtök délután 2,
péntek reggel 0 fok körül alakul.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:


Péntekre frontmentes, szélcsendes idő várható változó vastagságú, itt-ott elvékonyodó rétegfelhőzettel, párássággal, több-kevesebb szűrt napsütés esélyével. Jelentéktelen mennyiségű, vegyes halmazállapotú szitálás, hószállingózás néhol előfordulhat. Estétől, nyugat felől egy melegfont vastagabb felhőzete érezhet a Dunántúl fölé.

Szombatra az ország túlnyomó részén erősen felhős, keleten vékonyabb, itt-ott elvékonyodó rétegfelhőzet melletti, esetleg időszakosan szűrt napsütéses idő ígérkezik. Gyenge marad a légmozgás. Csapadék nem valószínű.

Vasárnap országszerte erősen felhős égbolt, szürke idő látszik valószínűbbnek. Az északi országrészben vegyes halmazállapotú szitálásoknak is megnő az esélye.

Hétfőn, kedden enyhülést és borús időt hozhat egy mérsékelt melegfront, illetve a vele dél felől érkező melegebb, nedvesebb légtömeg. Szórványosan szitálás, majd eső is várható. Az északi határmegyéket lassabban éri el a délről érkező meleg, ezért a csapadék érkezésekor még megvan a veszélye, hogy elég hideg legyen ónos eső kialakulásához. Ebben azonban még igen nagy az előrejelzési bizonytalanság.

forrás: eumet