Az utóbbi időben már hagyománnyá vált Adventi Díszkivilágításra idén nem kerül sor a Székesegyházban. Ez az egyházmegye oldalán jelent meg szerdán. A probléma egy villámcsapásból adódik és sajnos még nem sikerült megoldani.

A pécsi székesegyház négy tornya ebben az évben nélkülözni kényszerül a mára szimbólummá vált adventi díszvilágítását, melyet teljes pompájában adventi koszorúként is szoktak emlegetni. Egy szeptember végi viharban történt villámcsapás következtében meghibásodott az épület világítástechnikai vezérlése, mely – egyéb kiemelt funkciókon túl – a tornyok megvilágításáért is felel.

A székesegyházban celebrált szentmisék résztvevőinek talán egy ideje már feltűnt, hogy az épület belső terében több lámpa nem világít, többek közt az ambónál felolvasók dolgát is ún. spotlámpa segíti. Az épület világítástechnikai meghibásodása csak egy része annak a komoly viharkárnak, melynek következtében a székesegyház négy tornya – a díszvilágítás 2016-os elkészülte óta első ízben – idén nem jelzi az adventi vasárnapok beköszöntét. áll a közleményben.

A hiba feltárása jelenleg is folyamatban van, a szakemberek szerint a meghibásodás elhárítása nem fejeződik be karácsonyig, így az adventi időszak szimbolikus színei, a lila és a rózsaszín, a tornyok díszvilágításában idén biztosan nem köszönnek vissza.