Kalandos időszaka volt a Zárthelyi szabaduló szoba csapatának mostanában. Bár a korábbi pályájukat be kellett, hogy zárják, nyáron a Zsolnay-negyedben indítottak el egy szabadtéri pályát, napokon belül pedig az új szobájuk is elkészül. A Zsolnay negyeddel való együttműködésről, valamint az új pályákról beszélgettünk ismételten Hideg Balázzsal.

Honnan jött a Zsolnay Kulturális Negyeddel az együttműködés?

Tavaly nyáron történt, hogy elmentünk a Festetics kastélyba, de úgy voltunk vele, hogyha már ott vagyunk, akkor szabaduljunk is valahol! És ki volt írva egy Festetics szabaduló szoba. Kicsit zavart is, hogy a Festeticsről itt már minden bőrt lenyúznak. Kipróbálni sajnos nem tudtuk, mert épp zárva volt. Viszont közben meg gondolkodtunk, hogy nem lehetne-e egy hasonlót itt Pécsett. Akkoriban zártunk be a beltéri szobánkat, de valamit szerettem volna. Ekkor jött az ötlet, hogy a Zsolnayt talán meg lehetne környékezni és csinálni egy olyan Zsolnay pályát, ami tényleg Zsolnayról szól, a helyszínen van, és ad át valami plusz információt a mellett, hogy játszani lehet. Feleségem mondjuk szkeptikus volt, azt gondolta, hogy ez nem fog menni. Én viszont úgy gondoltam, hogy egy megkeresésen még senki nem sértődik meg.

És amint elküldtem a levelet, másnap csörgött a telefon, hogy szeretettel várnak egy személyes egyeztetésre, és nagyon nyitottak rá, mert ők ezt már régóta próbálják megcsinálni, volt más társaság, akivel már kapcsolatban voltak, de nem jött össze, aztán megpróbálták saját kútfőből is, de nem tudták megcsinálni.

Beltéri vagy kültéri szobával kerested fel őket?

Többféle verzió volt. Én azzal kerestem meg a Zsolnayt, hogy szeretnék akár egy olyat, ami végigvezet a gyár területén és olyan információkat ad át, amit ha csak elolvasod a kistáblákat, nem biztos, hogy megtudsz. De ha van kihasználatlan helyszínük, akkor beltéri szobát is tudnék csinálni, akár úgy is, hogy bérbe veszem a helyet és én üzemeltetem, akár csak úgy, hogy ők csinálják és én nekik megcsinálom, mint Zárthelyi. Végül a szabadtéri nyerte el a tetszésüket, talán azért is, mert mindez márciusban volt, és úgy készült el a pálya májusra, hogy a szezon elején már használni lehetett. Vicces, mert legelső pályánkat is május elsején nyitottuk meg, úgy látszik, hogy ez karmikus.

Maradjunk akkor egyelőre ennél a pályánál! Mekkora távolságot kell végigjárni benne?

Körülbelül 1.5 kilométer az egész, végigjárja a Zsolnay negyedet, de azt nem hagyja el. Az Ignác háznál indul, és tesz egy olyan túrát, amit leegyeztettünk, hogy miket érdemes bejárni. Érdekesség, hogy sokszor jártam már a Zsolnay-negyed területén gyerekekkel is, egyedül is, de van például a harmadik állomáson egy olyan terasz, amiről az egész negyedet be lehet látni és nagyon szép, de közben eddig eszembe nem jutott, hogy oda fel szabad menni! Az utolsó állomás pedig az üvegház fölött lévő kis lelátó-szerűség, amire azért esett a választásom, mert nagyon jó sztori, hogy annak idején Zsolnay is ott állt és nézte a teniszezőket. Ugyanis a mostani kosárpálya területén régen teniszpálya volt.

Van valamilyen története a pályának?

Külön története nincs, igazából az volt a cél, hogy Zsolnay egy napját mutassa be, és igyekeztem minden egyes állomásra információkat adni vagy arról a helyszínről, ahol állnak a játékosok, vagy egy oda kapcsolódó történetet. De ezek nem túl hosszú, könnyen befogadható érdekességek.

Milyen gyorsan teljesíthető a játék és van-e időlimit?

Az időtartamra 2 órát saccoltunk, hogy annyi idő alatt tuti be lehet fejezni, akkor is, ha valaki minden feladatot megold és nem kér segítséget, vagy nem kéri a megoldást egy alkalommal sem. A kupont jegy megváltásától számítva 3 hónapig fogadjuk el, de még senki nem volt, aki lecsúszott róla.

Hamarosan megnyílik a következő pálya a Zsolnayban, ami már zárt pálya lesz. Ennek az ötlete hogy született?

Ahogy említettem, amikor megkerestem a Zsolnayt az ötlettel, akkor beltéri pályát is szerettem volna, csak nem nagyon tudtak erre mit mondani. Aztán megmutatták az üvegházat, amire viszont azt mondták, hogy a Zsolnayhoz képest nem egy illusztris hely. De amikor láttam, irgalmatlanul megtetszett: nagyon nagy terület, elképzelni sem tudtam volna, hogy ekkora, akár 2 szoba működtetésére is alkalmas. És azt mondtam, hogyha megengedik, hogy kibéreljem, akkor nagyon szívesen. Első körben viszont azt kérték, hogy a szabadtéri legyen a prioritás, hiszen annak volt a szezonja. Most viszont már kevesen játszanak szabadtéri játékot, hiszen hideg van, esik az eső, így nem akkora élmény. Ezért most jött el a beltéri játékok ideje.

Ennek a játéknak van valami története?

Igen, ennek már van, de ezt sem vittük túlzásba. Ez kissé tudatos, mert sok szobában volt már olyan élményünk, hogy volt egy remekül kitalált sztori, aztán magának a játéknak meg semmi köze nem volt a történethez, amivel beharangozták. A rövid történet az, hogy régen a Zsolnay gyár területén éltek a dolgozók a családjaikkal és egy család egyik kisgyereke elkóborol, betéved az üvegházba, aminek az ajtaja bezáródik mögötte. És a cél, ami remélem megvalósul, hogy egy másik kijáraton kell kijönni a csapatoknak, mint ahonnan indulnak. Annyit még elmondanék, hogy a növényekben semmilyen rejtvény nincs, ez csak hangulati elem, így azokra vigyázni kell, nem szabad bántani őket!

Hibrid játékként van meghirdetve az oldalatokon. Ez pontosan mit jelent?

Mi mindig azt szeretjük csinálni, ami még nincs, próbálkozni valami újjal. És én azt láttam, hogy ilyen kategória még nincsen. A lényege, hogy a szabadtéri és a beltéri játék jó tulajdonságait ötvözzük. A játék ugyanúgy indul el, mint a hagyományos, egy játékmester elmondja a feladatokat, de az első minifeladat – ami az időbe még nem számít bele – egy tájékoztató elolvasása, amiben egy QR kód is szerepel. Ebben leírják, hogy merre induljanak el a pályán, egy kis bemelegítés az egész. Onnantól pedig nem egy walkie-talkie-zós rendszer van – már csak azért sem, mert a pálya nagysága miatt egy légtérben vagytok a játékmesterrel – hanem a kicsit nehezebb feladatoknál van QR-kód, amit ha leolvasol, akkor kapsz segítséget, hogy mit kéne csinálni. De ez nem kötelező, végigvihető úgy is a játék, hogy nem használsz segítséget, de ha elakadtok, akkor nincs az a frusztráló érzés, hogy akkor most ki hívjon segítséget.

Hány főre vannak a játékok optimalizálva?

A szabadtéri 2 és 4 fő között ideális, de egyszerre maximum öten játszhatják. Volt már ugyanis olyan eset, amikor egy egész osztály jött volna, de azt egy térképpel, egy telefonról játszani semmi értelme nincs. A beltéri 2 és 6 fő között játszható ideálisan, kevesen is el tudják végezni, de nagy területen sok játékos is tud együtt dolgozni. De ideálisnak a 4 főt gondolom oda is.

Mikor fog megnyitni az új szoba?

Terveink szerint december 10-től lesz látogatható. Az eredeti terv december 1. volt, de azt éreztük, hogy akkor az első pár játék még nagyon a tesztelés jegyében menne, és ezt nem akartuk, ezért inkább kicsit elcsúsztattuk a kezdést.

Köszönöm szépen az interjút!

A szobáról részletes információk itt elérhetők.