Miller Zoltán színész, énekes 1973. december 10-én született Budapesten. Édesanyja Dobránszky Zsuzsanna, édesapja Miller Lajos operaénekesek. Az óbudai Martos Flóra Gimnáziumban érettségizett, 1992-ben szülői rábeszélésre jelentkezett a Gór Nagy Mária Színi-tanodába, ahol majd 1994-ben végzett. Osztálytársai között volt Ullmann Mónika, Liptai Claudia és Szabó P. Szilveszter. A tanoda befejezése óta szabadúszó. 1995-ben megalapította az Emberek nevű zenekarát; a BMG-vel közösen három albumot is kiadtak, ebből kettő aranylemez lett.

Már növendékként 1993-ban, szerepet kapott a Grease című musicalben, amelyet még sokáig játszottak az ország számos színpadán. Pályája elején musicalekben és prózai szerepekben egyaránt láthatta őt a közönség többek között szerepelt az Budapesti Operettszínház Valahol Európában című darabjában is. Játszott az Operettszínházban, a Tháliában, a József Attila Színházban, a Madách Színházban, a Soproni Petőfi Színházban, a Piccolo Színházban, a Tivoliban és a Miskolci Nemzeti Színházban. Egy évadot Duisburgban töltött, ahol a Nyomorultakban Enjolras szerepét énekelte nagy sikerrel.

2000-ben eMeRton díjat kapott, mint az Év legjobb musical énekese. Tíz éve van a színészi pályán. Harmincadik évéhez közeledve kapta meg huszonötödik szerepét. Miller Zoltán szerencsésnek tartja magát, hogy tíz éves pályája alatt több mint húsz fontosabb szerepet eljátszhatott. Véleménye szerint a jó értelemben vett profizmushoz hozzátartozik, hogy az ember minden szerepet, amire jelentkezik, ugyanolyan fontosnak tart. A Madách Színház művésze, láthattuk többek közt Az Operaház Fantomjában is. A bemutató hármas szereposztásában, Csengeri Attila és Sasvári Sándor mellett a Fantomot alakító legfiatalabb színész volt; emellett a darab másik férfi főszerepét, a hősszerelmest is megformálta. 2004- ben az „Év legnépszerűbb színésze” kategóriában átvehette a Súgó Csiga díjat. 2008-tól nem játszik az előadásban, szólólemeze készítésére hivatkozva visszaadta mind a Fantom, mind Raoul szerepét.

2008. szeptember végén megjelent első szólólemeze Fehér és Fekete címmel a Sony BMG gondozásában, melyen hat feldolgozásszám és hat saját dal hallható. Az énekes a következőképpen fogalmazta meg a lemez irányvonalát: „Mindig megtaláltam mindenben a jót. Ha ért valami nagyon-nagyon kellemetlen, mondhatni tragikus dolog, akkor is azt mondtam: ez azért történt, mert valami sokkal jobb jön ezután! Az elmúlt tíz év szerelmei, gyötrelmei, gondolatai, élményei, a világgal való örök harc – néha kudarc –, feladás és újrakezdés, szárnyalás és mélyrepülés, kiégés és fellángolás, önpusztítás és életszeretet! De mindig őszintén! Ez mind egy lemezen!”

Elismerései, díjai:

  • 1999-ben eMeRTon-díj. AZ ÉV MUSICAL SZÍNÉSZE (Nyomorultak / Marius)
  • 2004-ben Súgó Csiga “az év 8  legnépszerűbb színészének egyike” díj
  • 2006-ban Gundel Díj : MUSICAL SZÍNÉSZ kategória – Az Operaház Fantomja (Fantom/Raul)
  • 2007-ben a Csináljuk a fesztivált! második szériájának – közönség szavazatok alapján – GYŐZTESE! Máté Péter-S.Nagy István: Egyszer véget ér….című dalával
  • 2007-ben ÁLLAMI KITÜNTETÉS – MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI EZÜST ÉRDEMKERESZT

Forrás: wikipedia.org, millerzoltan.com