Hét hónapos csecsemő halt meg kanyaróban kedden Romániában, ahol egy hete nyilvánították országos járvánnyá a fertőző betegséget – írta a romániai közegészségügyi intézet tájékoztatása alapján a News.ro.    

A Brassó megyei csecsemő hároméves testvérétől fertőződött meg, akit nem oltottak be a fertőző betegség ellen – közölték.    

A közegészségügyi intézet adatai szerint december első tíz napjában 2010 kanyarós beteget regisztráltak Romániában, a fertőző betegség az ország 41 megyéje közül 29-ben és Bukarestben is terjed. A legtöbb esetet – 628-at – Maros megyéből jelezték, ezt a szintén erdélyi Brassó megye követi 344-gyel.   

A román egészségügyi minisztérium egy hete, december 5-én országos járványnak nyilvánította a kanyarót. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy egyéves kor helyett már 9 hónapos kortól kezdődően beadják a gyermekeknek az első védőoltást, és utólag immunizálják azokat is, akiknek a szülei nem adatták be idejében a vakcinát.    

Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a háziorvosokat is bevonva tájékoztató kampányt indít a szülők körében az oltási program betartása érdekében. Felhívják a figyelmet, hogy a kanyaró egy rendkívül ragályos betegség, amelyet főleg a be nem oltott gyermekek kapnak el, és adott esetben súlyos lefolyású lehet, illetve veszélyes szövődményeket is okozhat.    

Romániában a kanyaró elleni átoltottság az utóbbi évtizedben országos szinten 78 százalékra csökkent, a második adag oltást a jogosult gyermekek alig 62 százaléka kapta meg.

Forrás: mti.hu