Nem kapta meg a szavazatok többségét csütörtökön a békéscsabai közgyűlésben Paláncz György, akit az elhunyt Hanó Miklós helyére nevezett meg alpolgármester-jelöltnek a Fidesz-KDNP frakció tagjai közül Szarvas Péter polgármester.     

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) a közgyűlés elején közölte, hogy Paláncz György (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselőt, tanácsnokot jelöli Hanó Miklós helyére, majd a javaslatról a közgyűlés tagjai zárt ülésen tárgyaltak és titkos szavazással döntöttek.     

Paláncz György 2018-ban, időközi választáson, Herczeg Tamás fideszes országgyűlési képviselővé válása után került be a közgyűlésbe; a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója; a Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sportegyesület elnöke.    

Opauszki Zoltán, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a közgyűlés szünetében az MTI-nek elmondta: a hattagú csoport támogatta a kinevezést.

Miklós Attila (MSZP) úgy nyilatkozott: a két szocialista képviselő személyi kérdésekben mindig tiszteletben tartja az előterjesztő javaslatát, most is megszavazták a jelöltet.    

A csütörtöki ülésen jelen volt a Hajrá Békéscsaba Egyesület nyolc tagja, hiányzott azonban a DK-s Dancsó Tibor.    

Opauszki Zoltán elmondta, véleménye szerint a városvezető a mulasztásos jogsértést kívánta rendezni a napirenden előzetesen nem szereplő téma „hirtelen elővételével”, ugyanis a hatályos működési szabályzat szerint a békéscsabai közgyűlésnek három főfoglalkozású alpolgármestert kell választania, jelenleg pedig csak kettő van.     

„Mélységes sajnálattal nyugtáztuk a közgyűlés döntését” – fogalmazott Opauszki Zoltán, aki szerint „vélelmezhető”, hogy a júniusi önkormányzati választásig „már nem fog alpolgármestert adni a képviselőcsoport”.    

A szeptember 3-án elhunyt Hanó Miklós helyét a békéscsabai közgyűlésben Nagy Sándor vette át a kompenzációs listáról, aki Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő kabinetvezetője. A frakcióvezető Opauszki Zoltán lett helyette; az MTI információi szerint a Fidesz-KDNP helyi csoportja eredetileg az alpolgármesteri tisztségre is őt jelölte volna.

Forrás: mti.hu

Fotó: bekescsaba.hu