Ahogyan arról hétfőn beszámoltunk, a magyar női kézilabda válogatott egy végletekig kiélezett mérkőzésen biztosította helyét az olimpiai selejtezőkön. Azt már akkor tudtuk, hogy 2 ellenfelünk Japán és Kamerun lesz, tegnap este meg azt is eldőlt, hogy Svédország lesz a harmadik.

Azt eddig is tudtuk, hogy az utolsó csapat a csoportkörben a legerősebb olyan csapat lesz a világbajnokságról, aki nem jut ki automatikusan az olimpiára. Az elődöntőben Dánia Norvégiával, míg Svédország Franciaországgal játszott. A dánok majdnem meglepetést okoztak, ám a norvégok egy hosszabbításos mérkőzésen végül 29-28-ra nyertek. A franciák sikere sokkal simább volt, 37-28-ra verték a magyarok csoportjában győztes svédeket.

Ez pedig egy érdekes helyzetet teremtett. Elvileg a világbajnok automatikusan kvalifikál a 2024-es olimpiára. Csakhogy mivel a döntő egyik résztvevője Franciaország, akik házigazdaként már ott vannak, ezért Norvégia „örökli” meg ezt a pozíciót akkor is, ha csak másodikak lesznek. Viszont a norvégoknak már volt egy kvótája, mivel a tavalyi Európa-bajnokságot megnyerték. A szabályzatok szerint ilyenkor a Vb-n szerzett kvóta az erősebb, ezért az EB-n kiosztható kvóta a 2. helyezettre szállt, aki történetesen éppen Dánia. Innentől kezdve teljesen mindegy, hogy a bronzmérkőzésen mi történik, Dánia jut ki az olimpiára, így az első 4-ből egyedül a svédeknek nincs még kvótája, tehát biztosan ők lesznek a legjobb olimpiára ki nem jutó csapat. Ezzel egyben a selejtező házigazdái is lehetnek.

A végső csoport tehát Svédország-Magyarország-Japán-Kamerun, amiből az első kettő vált jegyet Párizsba. Nem tűnik megugorhatatlan csoportnak, ugyanakkor nem szabad a mellett elmenni, hogy Japán az idei Vb-n nagy meglepetésre győzelmet aratott Dánia ellen, valamint Szerbiát is meg tudta verni, és a másik 3 európai csapattól – Németország, Románia, Lengyelország – sem szenvedett súlyos vereséget. Szóval hiba lenne lebecsülni őket.