A magyarok 51 százaléka szerint a klímaváltozás már most is súlyos hatásokkal jár a lakóhelyén – írja az Ipsos legújabb nemzetközi felmérésében. A kutatás nemzetközi volt, így az adatok összehasonlíthatóak a többi résztvevő országgal. Eszerint Mexikóban, Brazíliában és Törökországban 79-81 százalékban válaszoltak a fenti kérdésre negatívan.

A jövővel kapcsolatban a magyarok még pesszimistábbak voltak. A kérdésre, hogy a következő tíz évben milyen hatása lesz a klímaváltozásnak a lakóhelyünkre, már a magyarok 69 százaléka jósolt súlyos következményeket.

Abban a tekintetben már optimistábban voltak a magyarok, hogy tartanak-e attól, hogy el kell költözniük a klímaváltozás miatt. Ettől „csak” a válaszadók 25 %-a tart. Összehasonlítva, például a török válaszadók 68 százaléka, a braziloknak pedig a 61 százaléka számít arra, hogy erre kényszerülhet.

A magyar válaszadók a kormánnyal is erősen kritikusak voltak. 45 százalékuk szerint ugyanis a kormány nem ad elég információt azzal kapcsolatban, hogy a klímaváltozásnak milyen lehetséges hatásai lesznek az országra. 29 százalékúgy egyenesen úgy tartja, hogy egyáltalán nincs is ilyen iránymutatás. A magyar megkérdezetteknek mindössze a 18 százaléka volt elégedett a kormány ilyen irányú munkájával. A kormánnyal szembeni elégedetlenség mértéke jóval magasabb, mint a világátlag.

Nemcsak a kormánnyal, de saját honfitársaikkal sem elégedettek a magyarok. 69 százalék mondta azt, hogy a civil magyarok nem tesznek eleget azért, hogy legyőzzük a klímaváltozást – ez tíz százalékkal magasabb, mint az összes ország átlaga.

Forrás: 24.hu