Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő ma a közösségi oldalán arra a bizarr machinációra hívta fel a figyelmet, hogy az időseknek szánt, Európai Uniós pénzből finanszírozott, időseket segítő gondosóra projektet a fideszesek propaganda célokra használják fel.

A független országgyűlési képviselő figyelmét egy idős honfitársa hívta fel arra, hogy a gondosóra amellett, hogy a miniszterelnök levelével érkezik a segítség, a FIDESZ egy állami céggel együtt, közös adatkezelőként „segít” igényelni az időseknek a gondosórát.

„Egy egészen bizarr dokumentum buktatja le a fideszes machinációt az időseknek szánt, EU-s pénzből finanszírozott “gondosórák” körül. Sajnos ezzel a látszólag szociális intézkedéssel kapcsolatban a baj még nagyobb, mint korábban gondoltam. Egy honfitársunk hívta fel a figyelmemet rá, hogy az állampárt honlapján most is elérhető az adatvédelmi tájékoztató (a linkjét kommentbe teszem), amely szerint a FIDESZ EGY ÁLLAMI CÉGGEL EGYÜTT , KÖZÖS ADATKEZELŐKÉNT „segít” az időseknek igényelni a gondosórát. És persze közben kezelheti a személyes adataikat, például a telefonszámukat. Ez nem más, mint a pártállam bizonyítéka, hiszen állami szervek helyett az uralkodó párt intézkedik. Mellékszál, de megdöbbentő: a tájékoztató szerint a Fidesz saját „szimpatizánsi adatbázisából”, vagyis a Kubatov-listából tudja, kiket kell megkeresni, ami rögtön azt is jelenti, hogy a Fidesz egyebek mellett nyilvántartja a szimpatizánsai életkorát. Ez merőben új információ, és persze felvet nagyon komoly adatvédelmi aggályokat. Amellett, hogy a miniszterelnök levelével érkezik a gondosóra, egyes fideszes képviselők is igyekeznek propaganda célokra használni az átadásukat (ahogy az iskolai laptopokét is, pedig azt is a gonosz EU fizeti). Emellett tavaly legalább két esetben megtörtént, hogy Orbán hangja szólalt meg a gondosórából, és természetesen szavazásra buzdított. Az az Országos Választási Bizottság persze „hatáskör hiányában” elutasította az ezt kifogásoló beadványt. Jelenleg még nem biztos tehát, hogy ezt tömegesen fogják alkalmazni, de a rendszer lehetővé teszi, már van róla pecsétes papír, hogy senkit nem vonnak érte felelősségre. Az adatkezelési tájékoztató pedig arra utal, hogy a gondosórák ürügyén rögzített adatokat pedig vidáman fogja kampányolásra használni az állampárt.” – írja Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő a Facebook oldalán.

Az adatkezelési tájékoztató itt elérhető:

https://fidesz.hu/docum…/Gondosora_program_adatvedelem.pdf

A kérdéssel korábban a valaszonline.hu is foglalkozott egyik írásában.