Összedőlt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egyik külső fala hétfő délután, legkevesebb négy gyermeket maga alá temetve – közölte a Hargita megyei katasztrófavédelem (ISU).    

Alina Maria Ciobotariu, az ISU szóvivője a Digi24 hírtelevíziónak elmondta: a nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltók három diákot mentettek ki a romok alól, ketten eszméletüknél vannak, de egyikük állapota válságos. A sérülteket – három, 15-17 év közötti diáklányt – átvette a mentőszolgálat. Petres Sándor Hargita megyei prefektus a helyszínen elmondta, hogy őket a székelyudvarhelyi városi kórházba szállították, közben a tűzoltók folytatják az esetleges további áldozatok keresését a romok alatt.     

Előzetes információk szerint egy negyedik áldozat lehet még a romok alatt. Felkutatását Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője szerint a szolgálat keresőkutyái és a hegyimentők speciális hőérzékelő drónjai is segítik.    

Az ISU később azt közölte, hogy a legsúlyosabb állapotban, szívleállással kimentett lányt közben sikerült újraéleszteni, a romok alatt lévő fiú pedig eszméleténél van, és a mentőegységeknek sikerült kapcsolatba lépniük és kommunikálniuk vele.    

Ligia Deca román oktatási miniszter támogatást ígért a gimnáziumnak, azt azonban nem tudta megmondani, hogy az épület szerepelt-e a földrengés esetén omlásveszélyesként számon tartott tanintézmények listáján.   

Az emeletes épület külső fala mintegy 200 négyzetméternyi felületen omlott le.    

A Székelyhon.ro hírportál egy nappal a tragédia előtt átfogó beszámolót közölt arról, hogy a Tamási Áron Gimnázium egyetlen, még renoválásra váró épülete is hamarosan megújulhat, miután az utóbbi években a tanintézmény főépületét és az Iskola utcában található régi zárda épületét is teljesen felújították a magyar állami támogatásoknak köszönhetően. Laczkó György igazgató a lapnak úgy nyilatkozott: a diákotthon felújítására jövőre érkezhet további anyaországi támogatás, de máris zajlanak halaszthatatlan munkálatok a Márton Áron téren található épület udvarán.    

Elmondása szerint az épület „víz alá került”, mivel a közelben nincs kialakítva esővizet fogadni képes csatornarendszer. A napokban a talajvíz terepszint alatti szabályozását végezték, s miután a Márton Áron téren nincs hová elvezetni a felgyülemlett vizet, arról állapodtak meg, hogy a vizet a szomszédos Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium esővíz-elvezető csatornarendszerébe kötik be.    

Az igazgató szerint további nehézséget okozott, hogy a szennyvízhálózat is az épület alatt található. Ennek orvoslása érdekében is lépéseket tettek, úgyhogy – a Székelyhonnak adott nyilatkozata szerint – most már ki tudják vezetni a szennyvizet az épület alól.

Gyűjtést szervez, és ötmillió forinttal támogatja a székelyudvarhelyi kollégiumomlás áldozatait, illetve a helyreállítás költségeinek előteremtését az Óbudai Egyetem – közölte a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a gyűjtéshez utalással a 10300002-13268139-00174902 számlaszámon „OE – Adomány” megjelöléssel lehet csatlakozni.    

Azt írták, az anyagi segítségnyújtáson túl az Óbudai Egyetem szerepet kíván vállalni a romeltakarítás és a helyreállítás munkálataiban, felajánlva a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Humanitárius műveletek menedzserképzésének szakmai tapasztalatait és más segélyszervezetekkel való közös részvételt.    

Az Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatóira és hallgatóira az összeomlott kollégium újjáépítésének előkészületeiben számíthatnak a székelyudvarhelyiek – tudatta az egyetem.    

Hétfő délután összeomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának egy része. Négy diák rekedt a romok alatt. Hármat kimentettek, egyikük állapota válságos, negyedik társuk életét vesztette a balesetben.

Forrás: mti.hu

Fotó: Facebook/maszol.ro