Tízből négyen terveznek idén karácsonykor adományozni vagy önkénteskedni, a legtöbben az állatmenhelyeket, az állami gondozásban élő gyerekeket és a mélyszegénységben élőket segítenék – derült ki a Yettel és a KézenFogva Alapítvány közös kutatásából.

A kutatást október 18-25. között készítettek ezer ember megkérdezésével. Eszerint tavalyhoz képest nem változott a jótékonykodási kedv: a magyarok 77 százaléka jótékonykodott valamilyen formában az év során. Tízből négy ember adományozott és önkénteskedett is, és karácsonykor feleennyien biztosan tervezik valamelyiket, a válaszadók harmada ugyanakkor még nem tudta, hogy fog-e jótékonykodni.

A tárgyi adományokat felajánlók száma az előző évhez képest néhány százalékkal csökkent, de még mindig a magyarok kétharmada választja ezt a segítségnyújtási formát, például ruhákkal, cipőkkel, iskolaszerekkel. A pénzbeli adományt rendszeresen nyújtók száma némileg növekedett az előző évhez képest. Emellett ezek alkalmankénti összege is nőtt: míg tavaly a megkérdezettek 26 százaléka adományozott tízezer forint feletti összeget, idén már a 33 százalékuk. Az adományozók valamivel több mint kétharmada ötezer forint alatti összeget szokott adni alkalmanként.

A válaszadók körében támogatottként idén első helyre kerültek az állatmenhelyek, de sokan jótékonykodnának az állami gondozásban élő gyermekek, a mélyszegénységben élők, valamint a daganatos vagy egyéb betegségben szenvedők javára is. A fogyatékos személyeknek a megkérdezettek csupán 11 százaléka tervez idén segíteni, tavaly ez az arány 13 százalék, míg azelőtt 16 százalék volt – áll a felmérésben.