Országos versíró pályázat indul a mohácsi csata 500. évfordulójához kapcsolódóan életre hívott, a térségben kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztéseket és eseményeket magában foglaló Mohács 500 program részeként.    

A programot irányító Mohács 500 Nonprofit Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a mohácsi csata – 2026-ban esedékes – 500. évfordulójára való méltó megemlékezés jegyében meghirdetett versíró pályázatra 2024. május 31-ig várják a pályaműveket, azokat a vers.mohacs500.hu internetes oldalra lehet feltölteni.    

A szervezők azt remélik, hogy a készülő művekben a szerzőknek sikerül kidomborítaniuk a korabeli keresztény harcosok hősiességét, cselekedetük nagyságát, és a versekben a szomorúság mellett a magyarság kultúrája, értékei, élni akarása és sokszínűsége is megmutatkozik majd.    

A művekben az is megjelenhet, hogy Mohács „nem a vége, hanem egy fájdalmas és példamutató állomása volt a nemzet történelmének” – hívták fel a figyelmet.    

A Mohács 500 program célja, hogy olyan programok is megjelenjenek az emlékév kapcsán, melyek figyelemfelkeltő és ösztönző hatással bírnak az társadalom egészére – indokolták a pályázat kiírását a közleményben.    

A pályaműveket a kiíró mohácsi önkormányzat által felkért kortárs szakmai, és a delegált tagokból álló ötfős zsűri bírálja majd el legkésőbb 2024. augusztus 29-ig.

Az első három helyezett és a közönségdíjas alkotás szerzője pénzjutalomban részesül.    

A kiírásról bővebb tájékoztatás a vers.mohacs500.hu oldalon olvasható.

Forrás: mti.hu