A magyar családok túlnyomó többségében nincs karácsony bejgli nélkül, amelynek az eredetét homály fedi. Életre hívása nem köthető cukrászhoz, vagy éppen adott városhoz, csupán a nevének német eredete és legendák sejtetik, hogy hazánkba osztrák közvetítéssel került.

A finom töltött sütemény tekercs gyorsan belopta magát a magyar konyhába, és a bejgli töltelékének szinte azonnal kultikus jelentőséget tulajdonítottak.

A mák az apró szemecskéivel a bőséget, termékenységet szimbolizálja a hagyomány szerint. A d is jól illik a karácsonyi szimbolikába, mivel a gazdagságot, jó egészséget, jólétet jelképezi, miközben még a rontás ellen is véd.

Most pedig nézzük, hogy a csodás és varázslatos tulajdonságok mellett, még milyen élettani tulajdonságokkal rendelkezik a mák és a dió:

MÁK:

A mák remek kalcium, foszfor, vas és réz forrás az emberi szervezet számára. Fogyasztása hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, kiváló hatással van a fogképzésre, véd a fertőzések és a vérszegénység ellen.

A mákban találhatunk telítetlen zsiradékot. A mákból kivont olajnak rákmegelőző hatást tulajdonítanak, a magocskákban lévő linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívünket.

DIÓ:

Mindazok mellett, hogy a dió kiváló fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz A- és E-vitamint, és többféle B-vitamint, de például tiamint is, ami az mellett, hogy ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést.

A dióban sok a magnézium, kálium, szelén, fluor, mangán, réz, és magas antioxidáns tartalmát a polifenolnak köszönheti. Ez az a bizonyos antioxidáns, amely megvédi a szervezetünket a szövetkárosító molekuláktól.

A dió remek koleszterinszint csökkentő, és szinte hihetetlen, de már napi három szem dió elrágcsálásával is jelentősen hozzájárulunk a szervezetünk koleszterinszintjének a csökkentéséhez, szinten tartásához.

 Magas a kalóriatartalma a diónak, ugyanis 100 gramm dióbél, 600 kalóriát tartalmaz.

Kiváló omega-3 zsírsav lelőhely a dióbél, ami kedvező hatással van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, és még az erek állapotán is javít.

A kiváló élettani hatásokkal rendelkező mákot és diót javaslom, hogy ne csak karácsonykor fogyasszuk, ha nem egész télen iktassuk be az étrendünkbe, hiszen számtalan finom és ízletes és változatos diós, illetve mákos édességet, desszertet ismer a magyar gasztronómia világa. Gondoljunk csak a zserbóra vagy a flódnira, mákos gubára. Bátran használjuk kelt vagy akár krémes sütemények alapanyagához, vagy akár díszítéséhez.

Fotó: wikimedia.org