A kormány olcsó bérlakásokkal enyhítse a lakhatási válságot – mondta Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese online sajtótájékoztatón csütörtökön.

    Magyarországon lakhatási válság van. A legtöbb ember számára már nem csak a saját ingatlan elérhetetlen, de a bérleti díjak is megfizethetetlenek. A kormánynak nincs víziója a lakáspolitikáról, így az ingatlanárak megháromszorozódtak az elmúlt 10 évben Budapesten, és sok esetben rezsi nélkül is a fizetés felébe kerül egy albérlet a fővárosban. Miközben az önkormányzati bérlakások aránya országszerte évről évre csökken, rengeteg ingatlant befektetési célból vásárolnak. A piacon nincs ellensúlya a befektetési célból eladott, kiadott ingatlanoknak, pedig ha több lenne a bérlakás, az a piaci árakat is alacsonyabban tartaná – mondta Csárdi Antal.

A CSOK csak a tehetőseknek szól


    A kormány minderre a csok programmal reagál, ami csak a tehetőseknek szól, és kizárja az egyedülálló szülőket, illetve élettársakat. Ennek véget kell vetni! – jegyezte meg az ellenzéki politikus.
    A Rákosrendezőre tervezett „Rákos-Dubaj” nagyszabású ingatlanfejlesztés kapcsán Csárdi Antal leszögezte: a projektnek akkor van értelme, ha enyhíti az évtizedek óta tartó lakhatási válságot, akkor viszont nincs, ha a befektető ígéretei nem egyeznek a magyar emberek érdekeivel.
    A kormány ne csak szóban legyen szabadságharcos, de cselekedjen is a magyarokért! Nem felhőkarcolókra és luxusapartmanokra van szükség, hanem megfizethető önkormányzati bérlakásokra. A kormány érje el, hogy a befektetésért cserébe Budapest kapjon a beruházótól több ezer olcsó bérlakást és kollégiumot az itt tanuló diákoknak – hangoztatta az ellenzéki politikus.

Korábban már írtunk erről a témáról itt. Akkor szintén az országgyűlési képviselő a lakhatási helyzetet elemezve azt mondta, hogy egy pályakezdő fiatal nem képes saját erőből ingatlant vásárolni. A béréből pedig nem tud albérletet fizetni. Jelenleg egy budapesti albérlet átlagosan 200-230 ezer forintba kerül. Ezért az Országgyűlésnek és a városvezetésnek is feladata, hogy javítson a lakhatási válságon 

Forrás: mti