Átlagosan 22 ezer forint havi zsebpénzt kapnak a 14-18 év közötti fiatalok a szülőktől. Ez a K&H fiatalok pénzügyi helyzetét felmérő kutatásából derült ki, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

    A K&H 2023 októberében készült vizsgálata szerint a 14-18 évesek 94 százalékának van valamilyen jövedelme: jellemzően zsebpénz vagy ösztöndíj, utóbbinál 29 122 forint az átlagösszeg.
    A közlemény szerint ezért már a gyerekeket is érdemes beavatni a családi költségvetés elkészítésébe, amelynek első lépése a rendszeres, illetve az eseti és ideiglenes bevételek listázása. A második lépés a kiadások összeírása, amelyben segíthet a korábbi banki átutalások áttekintése. Ezek a lépések elvezetnek a bevételek és a kiadások egyenlegének megjelenéséhez.
    Egyúttal arra is rámutattak, hogy a közösen készített családi költségvetés lehet az egyik első lépés afelé, hogy a gyerekek megismerjék a pénz útját a megszerzésétől az elköltéséig.

Vetélkedősorozat a K&H feladataiból

Ehhez a gyerekek és a szülők hasznos információt kaphatnak a K&H Vigyázz, kész, pénz! idei vetélkedősorozatához tartozó oktatási anyagból és a verseny feladataiból. A játék első – online – fordulója már javában zajlik, a feladatsorokat 2024. január 26-ig lehet benyújtani. A vetélkedőn 2010 óta csaknem 80 ezer diák vett részt – olvasható a K&H közleményében. A honlapon a versenyről ezt írják: „Felnőttként szeretnél majd Te is okos pénzügyi döntéseket hozni? A K&H társadalmi felelősségvállalásának részeként 2010-ben éppen ezért indította el a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt” A vetélkedő 2010-ben indult. 2018-ban megújították a vetélkedő programját, hogy naprakész, a fiatalok számára is érdekes, modern ismeretanyaggal és még több játékos feladattal fejleszthessék a diákok pénzügyi jártasságát.

Korábban is beszámoltunk már a K&H bank egyik kutatásáról, mely a nyaralással foglalkozott. Abban kifejtették, hogy a K&H felmérése szerint a 30-59 évesek többsége hosszabb, legalább 5 napos belföldi utazással számol. Míg egy évvel korábbi 57 százalékos aránnyal. Hasonló időtartamú külföldi utazást a megkérdezettek 26 százaléka tervez, míg 2021-ben ez csak 16 százalékukra volt igaz.

forrás: mti