Már a Biblia is tesz említést a lencsére, illetve annak fogyasztására, hiszen Ézsau egyszer éhségében egy tál lencséért eladta öccsének az elsőszülöttségi jogát.

Napjainkban egyre inkább az jut az emberek eszébe a lencséről, hogy újév első napján kell fogyasztani, mert szerencsét, gazdagságot hoz majd az előttünk álló esztendőben, márpedig akinek szerencséje van, annak minden sikerül, jó dolga is van, és jól is megy a sora.

Ezért aztán karácsony és szilveszter között roskadásig vannak a boltok polcai barna lencsével, vörös lencsével, fekete lencsével, zöld lencsével és sárga lencsével. Mikor utána nézünk, bizony nagyon meglepődünk azon, hogy milyen sokféle lencse létezik.

Az alábbiakból kiderül, hogy lencsét fogyasztani nem csak újév napján ajánlatos, hiszen rendkívül jótékony hatással van a szervezetünkre.

Nézzék csak, milyen hatással van az emberi szervezetre a lencse fogyasztása!

– A lencse vitaminokban gazdag, bővelkedik A- B1-, B2-, B9-, B11-vitaminban, található benne magnézium, folsav, foszfor, kalcium, vas és cink, valamint kálium. A vas és a foszfor együttes hatása miatt kismamáknak különösen ajánlott fogyasztása.

– Egyre több ismeretet szerzünk a „jó” és a „rossz” szénhidrátokról. A lencse egyértelműen a jók közé tartozik, mert alacsony a glikémiás indexe, ezért lassan szívódik fel. Éppen ezért a fogyókúrázók, a tudatosan étkezők és a cukorbetegek legjobb barátja lehet.

– A lencsének nagyon magas a fehérjetartalma, és nagyon fontos, hogy milyen mennyiségben viszünk be szervezetünkbe fehérjét, hiszen ez adja testünk számra a legtöbb energiát. 10 dkg lencse elfogyasztásával másfélszer annyi fehérjét viszünk be, mintha ugyanennyit ettünk volna marhahúsból.

Testi,- és lelki egészségünk támogatója a lencse. A rómaiak úgy tartották, hogy aki rendszeresen fogyaszt lencsét, annak biztosított a belső nyugalma és a türelme. A kínai orvoslás szerint az egész testet érintő méregtelenítés egyik legfőbb támogatója.

– Hallgassunk is rómaiakra és a kínaiakra is, hiszen a lencse fogyasztásával elősegítjük a szervezetünk májműködését, és a kiegyensúlyozott anyagcseréjét.

– A lencse a benne található vitaminok és ásványi anyagok segítésével javítja a látásunkat, segíti a haj növekedését, és fokozza a férfiak termékenységét.

– A lencse nem csak tápláló és egészsége élelem, de rendkívül módon ízletes és laktató ételek készíthetőek belőle. A magyar hagyományos gasztronómia a lencsét leves és főzelék formájában ismeri leginkább, de napjainkban már vannak, akik a lencsesalátát, a lencse fasírtot, és a pirítósra is kiváló lencsekrémet is kedvelik, és rendszeresen fogyasztják.

Minden esetre, ilyenkor szilveszter tájékán, kívánom minden kedves olvasómnak, hogy az újévben hozzon jó egészséget, sok szerencsét és rendkívüli anyagi javakat a lencse fogyasztása mindenkinek!