A déli határhoz közelít a Duna magyarországi árhullámának tetőzése, a fővárosban az előrejelzettnek megfelelően az éjjeli órákban leapadt a víz 645 centiméter alá, így az alsó rakparton megkezdődhetett a takarítás – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.    

A legfrissebb előrejelzés szerint vasárnaptól újra csapadékosabb idő valószínű, jövő péntekig területi átlagban számottevő csapadék (30-80 milliméter) a Felső-Duna és a Felső-Tisza vízgyűjtőin várható, máshol általában 5-30 milliméter eshet – írta az OVF.     

A napi középhőmérséklet a legtöbb vízgyűjtőn jellemzően nulla fok fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre lehet számítani – tették hozzá.    

Közölték azt is, hogy a Duna Baja feletti szakaszán zavartalan az apadás: Nagybajcsnál a vízszint vasárnap reggelre várhatóan 400 centiméter körüli értékre csökken. Komáromnál szombat reggel az árvízvédelmi készültség szintje alá csökkent a vízállás, Esztergomban szombaton napközben várható ennek a szintnek az elérése. Győrben és Gyirmót térségében is folyamatosan csökken a vízállás – sorolták.     

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a folyó, a legmagasabb mért vízállás 693 centiméter volt szerdán 20 órakor.     

Az előrejelzéseknek megfelelően a vízállás az éjszakai órákban az alsó rakpart szintje alá (645 centiméter) csökkent, szombaton 11 órakor 628 centiméter volt – jelezték.    

A közlemény szerint a Duna Paksnál pénteken kora délelőtt 690 centiméteres vízállással, első fokú készültségi szint mellett tetőzött. Bajánál várhatóan a szombat reggeli órákban kialakuló 818 centiméteres vízállás jelzi a tetőzés kezdetét. Mohácson vasárnap a hajnali időszakban 805 centiméter körüli vízállás prognosztizálható. Az árhullám tetőzése vasárnap várhatóan elhagyja az országot – fűzték hozzá.     

A következő napokban a Duna hazai szakaszán általában további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás – emelték ki.    

A Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tokaj térségében tetőzik pár centiméterrel az első fokozat alatt. A legfrissebb előrejelzések szerint első fok körüli vagy a fölötti tetőzés várható a Tiszapalkonya-Szolnok szakaszon.     

A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél az év utolsó és a jövő év első napján megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 centiméter).     

A következő napokban a Tiszán és mellékfolyóin az árhullámok fokozatosan levonulnak, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepén, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás, ekkor a vízállások a Bodrogon az első fokozat fölé emelkedhetnek – áll az OVF közleményében.

Forrás: mti.hu