Az atv.hu a mai írásában idézte a Guardian egyik friss beszámolóját, amely rámutatott az orosz légierő legutóbbi hibájára. A csúnya tévedés kedden esett meg, mikor is az orosz légierő kötelékében az ellenséges település helyett tévedésből egy Ukrajnához közeli orosz falut bombáztak le. 

Az eset nyilvánosságra kerülése óta már az orosz védelmi minisztérium is elismerte a sajnálatos incidensüket. A minisztériumi közleményben úgy fogalmaztak, hogy: 

,,2024. január 2-án, moszkvai idő szerint 9 óra körül, a légierő egyik repülése során a Voronyezsi területen található Petropavlovka falu felett a repülőgépek lőszereinek rendellenes kiürítése történt. Sérültek nincsenek”.

A sajnálatosan félresikerült akció során, ami egy tévedésből végrehajtott támadás volt, összesen hat orosz magánház sérült meg. A minisztérium tájékoztatása mellett a voronyezsi kormányzó, Alekszandr Gusev az eset kapcsán arról számolt be, hogy a megsérült hat házból néhány lakót átmenti otthonba költöztettek át. A saját településük téves támadására akkor került sor, amikor az oroszok egy újabb nagyszabású légitámadást indítottak a szomszédos Ukrajna ellen. 

Az ügyről a minisztérium még azt is közölte, hogy már folyik a vizsgálat a téves bombázással kapcsolatban, valamint a napokban a légierő által okozott károkat is fel fogják mérni, és segítenek helyreállítani a sérült ingatlanokat. 

Ezek után ne is csodálkozzunk, hogy folyamatos készenlétben marad a lengyel légvédelem, miután orosz vadászgépek járőröztek az ország felett. – írja legújabb hírében az mti.hu.

Az orosz légierő Ukrajna elleni intenzív támadásai miatt folyamatos készenlétben marad a lengyel légvédelem, miután járőrözést tartott kedden két lengyel és két amerikai F-16-os vadászgép, valamint egy utántöltő repülőgép – közölte kedden a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.
    

A gépek a közép-lengyelországi Lask légibázisról szálltak föl hajnalban. A műveleti parancsnokság felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a járőrözés, amely az ország keleti felére koncentrál, magasabb zajszinttel jár.    

Kedd délelőtt a műveleti parancsnokság az X közösségi felületen közölte: időközben csökkent a fenyegetettség szintje, ezért a gépek visszatértek bázisukra. A hadsereg folyamatosan figyeli az ukrajnai helyzetet, és állandó készenlétben marad a lengyel légtér biztosítása érdekében – húzták alá.    

A lengyel légvédelem pénteken egy légi eszköz ideiglenes, néhány percig tartó behatolását észlelte kelet felől az ország légtérébe. Emiatt akkor szintén felszálltak F-16-osok. A NATO később orosz robotrepülőgépként azonosította behatoló légi eszközt.    

A légtérsértés környezetében a lengyel területvédelmi erők kutatást indítottak annak felderítésére, hogy nem rakéta hatolt-e be, és esetleg valahol becsapódott, de egy szombati hivatalos közlemény szerint nem találtak semmit.    

Pawel Zalewski nemzetvédelmi miniszterhelyettes az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta kedden: a hazai radarok adatai és a NATO információi szerint is biztosra vehető, hogy a behatoló eszköz elhagyta Lengyelország légterét.    

Pénteken a lengyel külügyminisztériumba kérették a varsói orosz ügyvivőt, magyarázatot kérve a feltételezett légtérsértésre. Az ügyvivő, Andrej Ordas kijelentette, hogy Oroszország mindaddig nem ad magyarázatot az incidensre, amíg nem kap bizonyítékot arra, hogy orosz repülő eszközről van szó.

Forrás: mti.hu, atv.hu