Hétfőn este lezajlott az „Év Sportolója” gála, ahol a 2023-as legjobb sportteljesítményeket díjazták. Minden kategóriában a közelmúltban leszűkítették az esélyeseket, így a végére már tényleg a legjobbak maradtak csak, akik közül lehetett választani.

A legtöbb kategóriában idén a labdarúgóink taroltak. A legjobb csapat a férfi labdarúgó válogatott lett, akik ezúttal már pótselejtező nélkül jutottak ki az Európa-bajnokságra. A csapat a világbajnok férfi vízilabda-válogatottat és a és a Ferencváros női kézilabda-csapatát előzte meg. Ugyanennek a 3 csapatnak az edzője versenyzett az év edzője címért, amit végül Elek Gábort és Varga Zsoltot megelőzve Marco Rossi szerzett meg. Ezenkívül ebből a csapatból került ki az év férfi sportolója is, aki Szoboszlai Dominik lett. Ő az úszó Kós Hubert és a vízilabda-világbajnok Zalánki Gergőt előzte meg.

Az egyetlen olyan kategória, amiben – közvetett módon – jelölték a magyar labdarúgó válogatottat, de végül nem ők szerezték meg a díjat, az az „Év Sportpillanata” díj volt. Noha Szoboszlai Dominik Montenegró elleni góllal záruló szólóját jelölték erre a díjra, az elismerést végül Vogel Soma vb-címdet érő ötméteres-védése nyerte el. A kategória harmadik helyezettje Kákosy Olívia parakarate világbajnoki győzelme volt, amelyet Budapesten élhetett át.

Az „Év Női Sportolója” díjat Érdi Mária vitorlázó szerezte meg Krizsán Xénia (atlétika) és Vas Kata Blanka (kerékpár) előtt. Az Év fogyatékos férfi sportolója immáron negyedik alkalommal Kiss Péter Pál (kajak) szerezte meg, Az „Év fogyatékos női sportolója” díjat Ekler Luca (atlétika), míg Az „Év fogyatékos csapata” díjat a szervátültetett asztalitenisz férfi páros nyerte meg. A legjobb egyéni sportokban szereplő csapat címet pedig a férfi kardcsapatunk nyerte el.

Díjat vehetett át a Gálán az egykori Köztársasági Elnök Schmitt Pál is: a Magyar Sportújságírók Szövetségének Életműdíját Novák Katalin köztársasági elnök adta át a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívónak.

Borítókép forrása: nemzetisport.hu