Csak a bevételek megosztásával együtt jó megoldás a vármegyebérlet kiterjesztése Budapestre – ismertette szerdai sajtótájékoztatóján az LMP álláspontját Tetlák Örs, a párt országos elnökségének tagja.

Tetlák Örs emlékeztetett, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden Debrecenben arról beszélt, hogy a kormány és a tárca is megállapodásra törekszik, ezért újabb ajánlatot tett a fővárosnak. A miniszter bejelentette, terveik szerint a Budapest-bérlettel lehet majd utazni a Volán- és MÁV-járatokon, amennyiben a vármegye- és az országbérleteket az összes BKK-járaton elfogadják.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy ezzel lényegében megvalósulna az LMP által régóta szorgalmazott tarifaközösség, azonban ez csak akkor lenne jó megoldás, ha a főváros méltányosan részesülne a bérletbevételekből. Az LMP ezért olyan elszámolást javasol a kormány és a főváros között, aminek a személyszállítási teljesítmény lenne az alapja.

Érd alpolgármestere azt is felvetette, hogy ne szűnjenek meg a kilométeralapú távolsági bérletek, mert ezek tíz kilométernél rövidebb szakaszokon olcsóbbak a vármegyebérleteknél és segítséget jelentenek azoknak, akik két vármegye között utaznak.