Közzétette a 2023-as Baranya vármegyei lakástüzes és szén-monoxidos statisztikát a katasztrófavédelem. A honlapjukon található beszámoló szerint tavaly összesen 214 esetben riasztották a hivatásos tűzoltókat lakástűzhöz. Ebből ténylegesen 134-szer volt szükség a helyszínen tűzoltói beavatkozásra. 2022-höz képest a lakástüzeknél történő beavatkozások száma 25-tel csökkent.

A lakástüzekben két ember vesztette életét, ez néggyel kevesebb, mint az előző évben. A sérültek száma öttel lett kevesebb, 13 embert érintett, a többségüket a belélegzett füst miatt kellett kezelni.

A lakástüzek eloltásához 359 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók összesen közel 127 órán át oltották a lángokat. A leghosszabb beavatkozás közel öt és fél órán keresztül tartott. Ez az év végén történt: decemberben Siklóson, a Csukma dűlőben egy hétvégi ház kályhájából kipattanó szikra okozott tüzet. A negyven négyzetméter alapterületű ingatlanban és annak udvarán nagy mennyiségű lomot tároltak, ez nehezítette az oltást.

A legnagyobb tűz szintén decemberben történt, mikor egy Erdélyi utcai családi ház melléképületében, egy kályhából kipattanó szikra okozott tüzet Lánycsókon. A melléképület teljesen kiégett, innen terjedtek át a lángok a főépület tetőszerkezetére. A lakóépület teteje leégett, ezért a ház lakhatatlanná vált. Az ott élő két ember nem sérült meg.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos meghibásodás, hőtermelő berendezés (kályha, kandalló), illetve nyílt láng használata vezetett tűzhöz, de két esetben felmerült a szándékosság gyanúja is. Dohányzás 5 alkalommal okozott tüzet Baranyában 2023-ban. 

2023-ban a legtöbbször konyhában (48) keletkezett tűz, 22-szer hálószobában, 33 alkalommal pedig kéményben csaptak fel a lángok. A katasztrófavédelem külön felhívta a figyelmet a füstjelzők fontosságára. A tavalyi statisztikák szerint a lakástüzekben érintett otthonok egyikében sem volt füstérzékelő. 

2023-ban 46-szor riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 14-gyel kevesebbszer, mint 2022-ben. Három embert szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával, egy ember pedig életét vesztette a mérgező gáz miatt.