Összesen 2231 pályakezdő pedagógus kezdte meg a munkát a 2023/2024-es tanévben – írja a Népszava. A lap a 2023. októberi köznevelési statisztika alapján nézte meg az Oktatási Hivatal adatait. Ezzel még mindig jelentősen csökken a pályán maradók száma ahhoz képest, hogy hányan kezdték el a pedagógusképzést.

A tanárképzés öt évig tart, a lap pedig megnézte a felvi.hu adatai alapján, hogy hányan lettek valóban tanárok azok közül, akik elkezdték 2018-ban. Akkor összesen 18.805 fő jelentkezett a képzésre, akik közül 9.728 diákot fel is vettek. Azoknak az aránya, akik befejezték az egyetemet és friss diplomásként el is kezdtek dolgozni mindössze 23 százalék. Mindez úgy, hogy ebben a tanévben valójában még nőtt is a pályakezdő pedagógusok száma. Az arányok viszont hasonlóak az előző évekhez, így előrelépésről nehéz lenne beszélni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a mostani tanévre 1610 fővel csökkent a fő munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusok száma az előző tanévhez képest. Az előző év végére több mint 3800 pedagógus lépett ki a rendszerből – írják.