Az év végi ünnepek alkalmával szinte mindenki elcsábul, és túl sok ajándékot és élelmiszert vásárol, túlzásokba esik a ház, lakás ünnepi kivilágításakor, és sajnos még mindig indokolatlanul sok petárda és tűzijáték durrog szilveszterkor. Az újév kezdetén aztán jönnek a fogadkozások, hogy majd az újévben!

Itt az újév, ideje nagyobb figyelmet fordítani a környezetünk védelmére is, illetve annak megóvására. Januárban is bőven van mit tennünk a környezetvédelem kapcsán.

Mire figyeljünk januárban?

  • Itt az ideje a karácsonyfa lebontásának. Ne dobják ki a természetbe, helyezzék el a gyűjtőhelyen, komposztálják, vagy amennyiben cserepes fenyőt vásároltak, adják örökbe! A lehetőségekről a bahir.hu korábbi írásából tájékozódhatnak!
  • Megérkeztek a komoly fagyok. Ne a fűtést kapcsolják magasabbra, ha nem fordítsanak nagyobb figyelmet a nyílászárók szigetelésére! Ablakhoz ablakpárna, amit akár saját kezűleg is elkészíthetnek. Ajtóra vastag anyagból készített függöny, ami jól szigetel, és dekoratív.
  • A reggeli, és esti fagyok nehézséget okoznak a közlekedésben, de ne válasszák a környezetkárosító sózást, helyette használjanak homokot, fűrészport, fahamut, környezetbarát csúszásgátló szóróanyagot.
  • Apró dolgokkal is tehermentesíthetjük a környezetünket. Rendszeresen vásárolja a büfében a kávéját? Mostantól vigyen saját poharat, és abba kérje a forró italt, egy egész évre számítva rengeteg papírpoharat megtakarít. Sok papírpohár, sok fakivágás, kevés papírpohár, kevés fakivágás!
  • A háziasszonyok a főzés során is sokat tehetnek környezetünk védelme érdekéért, és egyben a konyhapénz gyarapításáért is. Ne dobjunk ki ételt! Rengeteg praktika létezik a maradék ételek újrahasznosítására, fagyasztás nélkül is!
  • Hideg van, bekuckózik? Azért, nem kell tétlenkedni! Válogassa át a régi ruhákat, és az igazi esős, szomorkás napokon alakítsa őket át, akár ablakpárnát is készíthet belőle, vagy farsangi jelmezt, edényfogót, takarót, szőhet belőle szőnyeget.
  • Rengeteg pólót selejtezett ki? Ne hagyja őket veszni, mert egy kevés idő ráfordításával, és némi kézügyességgel bevásárló szatyrot vagy akár tárolásra alkalmas szütyőt készíthet belőlük.
  • A kreatív tevékenységbe bevonná a gyerekeket? Itt a ragyogó alkalom! Fogjon egy adag reklámújságot, mert az mindig akad a háznál. Papírfonással készítsenek kosarakat, dobozokat, amelyekből aztán kulcstartók, hagymakosarak, húsvéti kosárkák, radírtárolók, ceruzatartók, ajándéknak alkalmas dolgok születhetnek.
  • Állatbarát! Akkor akad teendője a madarak téli etetésénél is, amelyhez szintén támpontot adott a bahir.hu egy korábbi írásában.
  • Félti a háziállatokat a fagyoktól! Ötleteket ad a bahir.hu a róluk való gondoskodáshoz is.

A legfontosabb az elhatározás, a többi csak ezután következik, meglátják, hogy mennyi örömöt, és apró fillért tud hozni egy kis odafigyelés a környezetünkre, és amennyiben már az év első napjaiban elkezdtük az odafigyelést, nos akkor már érdemes azt folytatni a elkövetkezendő hónapokban is.