Ma ünnepli 37. születésnapját Magyarország eddigi legtöbb olimpiai aranyérmet nyert női sportolója, Kozák Danuta. A sportolónő 1987. január 11-én látta meg a Napvilágot Budapesten.

Felnőtt nemzetközi pályafutását 2007-ben kezdte, amikor Szabó Gabriellával párosban indultak a pontevedrai Európa-bajnokságon és a duisburgi Világbajnokságon. Előbbit arany-, utóbbit bronzéremmel zárták 1.000 méteren. Az első olimpiai érmét a 2008-as pekingi olimpián szerezte meg, amikor a női négyessel második helyezést ért el.

Ami ezután történt, az maga volt a csoda: Londonban már egyéniben és a négyesben is aranyérmet szerzett, majd a 2016-os olimpiai játékokon mindhárom versenyszámban (egyes, kettes, négyes) győzni tudott. Nem sokkal az olimpia után jelentette be, hogy babaát vár, ám szülés után visszatért és a tokiói olimpián egy K2-es bronzéremmel és egy négyes arannyal bővítette a repertoárját.

Az olimpiai aranyérmek mellett 15 világbajnoki- és 17 Európa-bajnoki címet szerzett meg, valamint a 2 világbajnoki ezüst- és bronzérmet, 6 Európa-bajnoki ezüstérmet, és egy bronzérmet szerzett. 2023-ban született meg második gyermeke, így erősen kétséges, hogy visszatér-e még az aktív élsporthoz.

2018-ban – több sikertelen jelölés után – az Év Magyar Női Sportolója címet is megszerezte. Számos állami kitüntetést is átvehetett: 2008-ban A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2012-ben A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, 2021-ben pedig A Magyar Érdemrend nagykeresztjével ismerték el tevékenységét.

Szerkesztőségünk nevében további sikeres éveket kívánunk neki!