A Pécsi Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás és csalás miatt nyújtott be vádiratot egy bűnszervezet tagjai ellen. – írja a Pécsaktuál.

A vádhatóság szerint a 38 éves nigériai férfi és a 43 éves nő házastársak. 2021-ben csatlakoztak egy Afrikából irányított bűnszervezethez, amelynek tagjai azzal a módszerrel követtek el csalásokat, hogy interneten keresztül felvették a sértettekkel a kapcsolatot, akiknek bizalmába férkőztek – többször szerelmi, illetve párkapcsolat ígéretével -, majd őket valótlan állításokkal rábírták arra, hogy a megadott bankszámlákra különböző összegeket utaljanak.

A házaspár a bűnszervezet többi tagjával internetes alkalmazásokon keresztül tartotta a kapcsolatot és azt vállalták, hogy jutalékért beszerveznek másokat bankszámlák nyitására. Kifejezetten erre kérték fel a Budapesten hajléktalanként élő harmadik vádlott nőt, aki 2021-ben három pénzintézetnél is számlát nyitott, és megadta a házaspár számára nemzetközi pénzküldemény fogadásához személyes adatait is.

A házaspár a bűnszervezet tagjaitól kapott értesítést, ha a bankszámlákra pénz érkezett. A harmadik vádlott a bankban felvett pénzt minden esetben a házaspár női tagjának adta át, aki ezért alkalmanként 5000 forintot fizetett.

A házaspár 2021 júliusában interneten keresztül kapcsolatba lépett egy nővel, akinek bizalmába férkőztek. Az egyik internetes beszélgetés alkalmával a sértettnek valótlanul azt állították, hogy nagy értékű csomagot küldtek neki, amit csak úgy tud átvenni, ha a behozatali vámot – több mint 350 000 forintot– megfizeti. A sértett a megjelölt összeget a megtévesztés hatására a harmadik vádlott egyik bankszámlájára utalta.

A vádlottak 18 sértettől kicsalt több mint 20.000.000 forint bűncselekményből származó pénz elidegenítésében működtek közre 2021-ben. Mindhárom vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, a házaspárt továbbá csalás vétségével vádolja a Pécsi Járási Ügyészség.

A pénzmosás alapesetben 2-8 évig terjedő, míg a csalás maximum 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ugyanakkor a bűnszervezetben elkövetés a büntetési tétel felső határát a felével emeli, ráadásul az üzletszerűség, valamint a jelentős értékű vagyoni kár okozása is növeli a büntetési tételt.