A szerb csapat mindig mumusa a magyar férfi vízilabda válogatottnak. Habár csoportkörökben többször megvertük őket, egyenes kieséses mérkőzéseken nem igazán megy a csapatnak ellenük. Ráadásul ezúttal egy megfiatalított csapattal érkeztünk az EB-re, így kimondhatjuk, hogy a negyeddöntő favoritja a délszláv csapat volt.

Az első negyed óriási gólparádéval kezdődött, hamar vezetést szereztünk, ám a szerbek fordítottak, majd mi egyenlítettünk, így 2 perc után már 2-2-t mutatott az eredményjelző. A maradék 6 percben már csak 1-1 gólt lőttek a csapatok, így az első negyed döntetlennel zárult.

A második negyed elején a szerbek vezetést szereztek, utána viszont hosszú gólcsend következett. A kissé rutintalan csapatunk sajnos két emberelőnyös szituációt elkapkodott, a szerbeket azonban megbabonázta a magyar kapuban eddig kevesebb lehetőséget kapó Bányai, aki hatalmasakat védett. A negyed későbbi szakaszában a szerbek teljesen gólképtelenné váltak, mi viszont Fekete és Vígvári révén megfordítottuk az állást. Sőt, nagyon közel voltunk a +2-höz, ám egy megúszást követő nagyon rossz lövés után egy szerb játékos elől ragadt, és kiegyenlített. Így 5-5-tel zártuk a félidőt.

A harmadik negyedben ismét két viszonylag gyors gólváltás történt, ám 7-7-nél a szerbek visszaszerezték a vezetést. Szerencsére sokáig nem örülhettek, az emberelőnyben megint feljavuló csapatunk az utolsó percekben két előnyös szituációval visszavette a vezetést és így először a mérkőzés során 9-8-as előnnyel zártunk egy negyedet.

A negyedik negyedben sajnos ismételten egy megúszó góllal egyenlítettek a szerbek, így folytatódott a döntetlen-közeli meccs. Ezután nagyon hosszú gólcsend volt, 2 perccel a vége előtt még mindig 9-9 volt az állás. 1 perc 49 másodperccel a vége előtt azonban újból emberelőnybe kerültek a szerbek, amit ki is tudtak használni. Ám ekkor jött Vígvári és egy másodpercekkel a támadóidő vége előtti akciógóllal egyenlített. Az utolsó támadásuknál megint előnybe kerültek a szerbek, de ezúttal nem tudták kihasználni. Az utolsó magyar támadás végén egy teljesen egyértelmű kiállítást nem fújtak be a mieinknek, így büntetőkkel dőlt el a mérkőzés. Érdekesség, hogy a büntetők előtt mindkét csapat kapust cserélt.

1-1 gól után a szerb Radulovics olyat csinált, amit vízilabda meccsen ritkán látunk: kiejtette a kezéből a labdát lövés előtt, ami kihagyott büntetőnek minősül. Mi belőttük, az előny nálunk lett. A harmadik párosban mindkét csapat belőtte a büntetőjét, és a negyedikben is, annak ellenére, hogy a szerbek kapust cseréltek megint. Az ötödik párosban Mandic lövése betalált, azonban az ötödik lövőnk – Fekete Gergő – ezúttal nem hibázott: a görögök ellen a vb-döntőn büntetőt kihagyó játékos magabiztosan talált be a kapuba! Így a rendes játékidős 10-10 után a büntetőpárbajt 5-4-re nyerte a magyar csapat.

A magyarok ezzel továbbjutottak, ahol a legjobb 4 között a Horvátország-Görögország mérkőzés győztesével játszik! A szerbek ugyanennek az összecsapásnak a vesztesével mérkőznek meg.