A karácsonyi időszakban a melegfront kínozta meg szervezetünket. A 2024-es év viszont egy erőteljes hidegfronttal köszöntött be. Ilyenkor támad az influenza, a köhögés, az orrfolyás, és ilyenkor nyúlunk a forró tea után. A számos kiváló gyógyhatású tea mellett, most a borsmenta egészségre gyakorolt jótékony oldalát, és hatását mutatom be az írásban. Hogy miért éppen a borsmenta? 10 okot is találtam, hogy miért éppen ezt a fűszer- és gyógynövényt válasszuk a januári hideg téli időszakban, is.

 A menta egy igazán jellegzetes aromájú fűszernövény, és a mindennapjaink során gyakran találkozunk vele, hiszen a rágógumikat, a fogkrémeket és a szájvizeket is többnyire mentával ízesítik. A sokoldalú mentát ideje hát gyógynövényként is bevetnünk.

Nézzük csak, mire is jó a borsmenta tea?

  1. A borsmenta bizonyítottan segít a hasfájás, a puffadás, a szelek idején.
  2. Fogyasztása segíti az emésztést, amennyiben étkezés közben fogyasztjuk.
  3. A menta tea remekül javíthatja a memóriát.
  4. Jellegzetes aromáját belélegezve könnyíthet a stressz okozta tüneteinken.
  5. A migrénes és tenziós fejfájás enyhítése érdekében lélegezzük be az aromáját.
  6. Egész nap igénybe vett lábnak kiváló a hűsítő lábfürdő, amit otthon egy csésze mentateával kiválóan meg tudunk oldani.
  7. Az előttünk álló náthás hónapokban a menta olajának párologtatása a legjobb gyógyír a nyavalyánkra. A menta az mellett, hogy frissíti a levegőt, segít az eldugult orrnak is újra levegőhöz jutni.
  8. Képes elűzni a napközben ránk törő álmosságot, ehhez cseppentsünk menta illóolajat a zsebkendőre, majd helyezzük az íróasztalunkra. Használjuk ki csodás tulajdonságát, és máris segít nekünk, ébernek, frissnek és aktívnak maradni.
  9. Köztudott, hogy a menta frissítheti a szájüreget. Kellemes és frissítő aromája mellett a borsmenta antibakteriális hatással is rendelkezik, ami segít elpusztítani a fogakon plakkot okozó baktériumokat. nem csoda, hát, hogy elmaradhatatlan alkotóeleme a fogkrémeknek.
  10. A menta tea fogyasztásával új energiát kapunk. Fáradt, kimerült testünk és elménk kiváló frissítője egy csésze, forró mentatea. Frissítő íze garantáltan segít újra fittnek érezni magunkat.

A borsmenta tea fogyasztására is igaz, hogy mindent csak mértékkel! Hiszen a fűszer,- és gyógynövényből készült forrázat mértéktelen fogyasztása káros is lehet!

Nézzük most a borsmenta tea káros hatásait.

A borsmenta tea egyik jellemző mellékhatása a nem kívánatos gyomorégés. Ezért, aki reflux betegséggel küzd, annak kifejezetten ellenjavallott bármilyen menta tea fogyasztása.

Itt kell arra is felhívni a figyelmet, hogy sajnos létezik menta allergia is. Az allergia jellemző tünetei: a bőrpír, a fejfájás és a száj környékén kialakuló sebek, afták.

Nem ajánlott a borsmenta tea fogyasztása:

  • Kerüljék a menta nagy mennyiségű fogyasztását a kismamák. Ugyanis a terhesség ideje alatt is károsíthatja a méhet. 
  • A menta tea mértéktelen fogyasztása ronthatja a vese- és májbetegek állapotát, ezért vese vagy máj betegség esetén kerüljék annak bárminemű alkalmazását.
A menta tea elkészítése:

Szárított vagy frissen szedett levelekből készítő a menta tea. Egy evőkanálnyi mennyiséget tegyünk egy 2-2,5 dl-es bögrébe. Öntsük le forrásban lévő vízzel. A friss leveleket elégséges 4-6 percig áztatni, míg a szárított leveleknek szükséges a 10-12 perc áztatási idő, amelynek leteltével szűrjük le a teánkat. Ízesítés nélkül, és ízesítéssel is fogyasztható!

Egészségükre!

A forró tea is sokkal jobban esik a friss levegőn tett séta után. A bahir.hu, ebben is tud javaslattal szolgálni az olvasói számára!