A 2024. januártól hatályos kormányrendelet szerint az alsós tanítók akár nyolcadik osztályos órákra is beoszthatók, óvónőként pedig már középfokú végzettséggel is el lehet helyezkedni – írta meg ma reggel a Népszava.

Az idei év elejétől több változás is történt a tanárok és az óvodapedagógusok foglalkoztatásának szabályaiban, mivel életbe lépett az új pedagógus életpályatörvény, ismert nevén a státusztörvény.

Az egyik változás például az, hogy az általános iskolák alapvetően alsós osztályaiban dolgozó tanítók átirányíthatóak lesznek a felső tagozatba. A 2024. január 2-től hatályos kormányrendelet szerint a tanítók már az általános iskola végéig, egészen 8. osztályig beoszthatók tanári feladatokra.

A Népszava a változtatás okaival kapcsolatban megkereste a köznevelésért felelős Belügyminisztériumot, de válaszukban csak annyit írtak, hogy a tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és a 6. évfolyamokon, az új szabályozás csak kibővítette ezt a lehetőséget.

Változásokat hozott az évkezdet az óvodapedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges végzettségi követelmények is. A hatályos rendelet értelmében már nem kell feltétlen felsőfokú óvodapedagógus diplomával rendelkezni ahhoz, hogy óvónőként álljon munkába valaki, mert a középfokú óvodai nevelő szakképzettség megszerzésével már dolgozhat.

Nyilatkozott a kérdésben a Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet, aki elmondta, hogy egyértelműen a pedagógushiány az oka a foglalkoztatási szabályok jelentős megváltozásának. A pedagógus érdekvédő szakszervezet szerint az, hogy a rendelet már nem írja elő a felső tagozatokon tanítók számára a tantárgyakhoz tartozó műveltségi területen szerzett képzettséget, leegyszerűsítve azt jelenti, hogy lényegében bármilyen tantárgy oktatására beoszthatják az általános iskolák felső tagozatain az alsós tanítókat is.

„Jó lenne, ha a kormány megértené, hogy a tanári pálya nemcsak egy hivatás, hanem egy szakma. A tanítókat a felsőoktatási képzésük során a 6-10 éves korosztály nevelésére készítik fel, teljesen más módszertanokra van szükség, mint a 10-14 éves diákok esetében.” – nyilatkozta a Népszavának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

A Népszava teljes írását IDE kattintva olvashatja.