A rövidpályás gyorskorcsolyázó Major Dominik megszerezte az első magyar érmet a dél-koreai Kangvonban zajló IV. téli ifjúsági olimpián (YOG), melynek hétfői versenynapján a harmadik helyen ért célba az 500 méteres szám döntőjében.    

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint – a vasárnap 1000 méteren a B döntőben győztes és ezzel hatodik – Major Dominik a legrövidebb szám fináléjában pontosan betartotta az edzői utasításokat és remekül korcsolyázva bronzérmet nyert.     

„Bíztam benne, hogy a szerencse mellém áll, úgy jöttem le a bemelegítésre, hogy ma érmet kell nyernünk. Jól mozogtam és meg is lett az eredménye” – idézte Majort a MOB hírlevele. – „Nem volt sima utam a döntőig, a negyeddöntőben elestem, és vagy ketten átmentek rajtam, de túléltem. Kicsit fáj a karom, de a doki majd este megnézni. Az elődöntő is kemény csatát hozott, nem tudtam a legjobbamat nyújtani, de bejutottam az A-döntőbe. Ott megelőztem a kínai srácot, ő visszaelőzött, mentünk, ahogy bírtunk, és az utolsó fél körben ketten estek előttem. Lehet ezt szerencsének hívni, de az elmúlt két napban annyi balszerencse ért, hogy a sors szerintem most visszaadta, amit elvett.”   

A szám másik magyarja, Keszthelyi Dávid a selejtezőben elesett. A lányoknál Szigeti Dóra magabiztos versenyzéssel Majorhoz hasonlóan bejutott az A döntőbe, melyben azonban kicsúszott, így ötödikként zárta a viadalt. Ugyanebben a számban Végi Diána Laura a B döntő harmadik helyével összetettben a nyolcadik helyet szerezte meg.    

„A fiatalok nagyon jól mentek ötszáz méteren, sokat dolgoztunk ezért a bronzért, és végre a szerencse is mellénk állt” – nyilatkozott Lakatos Tamás a válogatott vezetőedzője. – „Dominik jól ment, betartotta, amit megbeszéltünk, megtámadta a kínait, ment az adok kapok. Harcos döntőre számítottunk, az is lett, az esésből szerencsésen kimaradtunk, és meglett az eredménye, amihez gratulálok. A lányoknál is nagyon jól alakult a nap: Szigeti Dóri A döntőt, Végi Lora B döntőt futott, de ott sajnos van egy kis hiányérzetem. Dóri rajtja nem úgy sikerült, ahogy megbeszéltük, elengedte a második számú lengyel lányt, és attól kezdve a lengyelek összezártak, volt még két koreai a döntőben, ráadásul Dóri sajnos el is csúszott. Ilyen a short track, ez megtörténik. Van még hátra egy szám, a váltó, és egész jól állunk, úgyhogy bizakodó vagyok.”    

A nagypályás gyorskorcsolyában is 500 méteren rendeztek versenyeket hétfőn. A magyar csapatból Vancsó Rebeka és Sándor Lilla volt érdekelt, előbbi a 19., utóbbi pedig a 29. helyen végzett.    

Az alpesi síző Schneider Milán kombinációban szerepelt, remekül kezdett, a szuperóriás-műlesiklásban ugyanis a 15. időt érte el, ami a MOB tájékoztatása szerint azért is számít kiemelkedő eredménynek, mert a vasárnapi szuper G után életében másodszor versenyzett ebben a számban. A kombináció második fele már nem sikerült igazán jól a számára, mivel a kifejezetten nehéz tűzésű műlesiklópálya elején kicsúszott. Schneider ennek ellenére teljesítette a pályát és a 28. helyen végzett.     

A 3×3-as lány jégkorong-válogatott délben lejátszotta hétfői első mérkőzését, melyet 22-1-re megnyert az ausztrálok ellen, így négy meccs után továbbra is hibátlan. A csapat hétfőn este a hollandokkal játszik.

Forrás: mti.hu

A bahir.hu oldalon naponta talál friss sport eredményeket is.