91 éves korában meghalt Grétsy László közismert magyar nyelvész, főiskolai tanár, televíziós személyiség.

Grétsy László halálának hírét A magyar nyelv jövője – A nyelvi változások nyomában címmel rendezett konferencián jelentették be hétfőn kora délután az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Mint mondták, az ismert nyelvész maga is készült erre a konferenciára, de vasárnap álmában békésen elhunyt. – olvasható a szomorú hír az index.hu oldalán.

Grétsy László már gyermekkorában is rendkívüli módon érdekelték a nyelvi játékok. Később az egyetemi tanulmányai alatt még irodalomtörténettel is foglalkozott, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára vették fel magyar–történelem szakra, ahol 1954-ben szerzett diplomát. Fokozatosan a nyelvtudomány felé fordult, 1960-ban szerezte meg a nyelvtudományok kandidátusa címet. Diplomájának megszerzése után a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársaként kezdett el dolgozni, melynek később főmunkatársa lett. 1971-ben a mai magyar nyelvvel foglalkozó osztály vezetőjévé nevezték ki, és az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar magyar nyelvi tanszékének vezetője lett. 1992-ben az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökévé választották. – írja Grétsy Lászlóról a telex.hu.

Az Anyanyelvápolók Szövetségének főtitkára 2989-ben lett, majd ezt követően az alelnöke, ügyvezető elnöke, elnöke is volt, 2013-tól pedig a tiszteletbeli elnöke lett.

Grétsy László dolgozott több szakfolyóiratnál, például a Magyar Nyelvőrnél, az Édes Anyanyelvünknél, az Élet és Tudománynál, és a Szabad Földnél.

Országos ismertséget Grétsy László a magyar nyelv hagyományaival, illetve annak ápolásával foglalkozó népszerű televíziós műsoraival szerzett. Az első ilyen tévés műsora még 1960-ban indult, Családi félkör címmel, ezután sorban következtek A nyelv világa, a Szójáték klub, a Szabálytalan nyelvtanóra, az Álljunk meg egy szóra!, a Gyöngyök, végül, 2004-ig, az Anyanyelvi szószóló.

Talán a legismertebb ezek közül a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! című műsor volt, amelyben műsorvezető társával egy-egy szónak, kifejezésnek a helyességét, eredetét, esetleges hibás használatát magyarázták el. A nyelvművelő tévésorozat 500. adása alkalmából 1997-ben nívódíjat is kapott.