A házi cirmos közeli rokona, a vadmacska lett 2024-ben az év emlőse. A Vadonleső program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum és a Fővárosi Állat- és Növénykert közreműködésével választotta ki.

Az európai vadmacska küllemében nagyon hasonlít a házi macskához

    Az európai vadmacska küllemében nagyon hasonlít a házi macskához, de életmódjában, viselkedésében vérbeli vadállat – olvasható a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. tájékoztatójában.
    A Skóciától Dél-Európáig, keletre a Kaukázus hegyvonulatáig megtalálható ragadozó a nappalokat sűrű erdők, bozótosok mélyén, sziklaüregekben, fák odvában meghúzódva tölti. Az éjszaka leple alatt a nyíltabb terepen, erdei tisztásokon vadászik. Tápláléka csaknem kizárólag frissen elejtett állatokból áll. Rágcsálókat, madarakat, de akár üregi nyúl méretű zsákmányt is ejthet.
    Táplálékösszetétele elsősorban a kínálat függvénye. Mezei pockokban bővelkedő években több vadmacska is kizárólag ezeket a mezőgazdasági károkat okozó kisemlősöket fogyasztja.

A jövőben fog kirajzolódni a vadmacskaállományok valódi természetvédelmi helyzete


    A tájékoztató szerint a genetikai vizsgálatok elérhetőségének egyszerűsödésével a jövőben fog kirajzolódni a vadmacskaállományok valódi természetvédelmi helyzete. De már most is látható, hogy vannak olyan területek, ahol a hibridizáció (a házimacskákkal való keveredés) mértéke jelentősen nőtt. Ami veszélyezteti az állomány hosszú távú fennmaradását. A felelős házi macskatartás, a házi kedvencek következetes ivartalanítása és portán belül tartása jelentősen segítheti a faj megmaradását.
    Felidézték, a Vadonleső Program – Magyarország egyik első, úgynevezett közösségi adatgyűjtő programja – önkéntesek bevonásával, 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatainak gyűjtését végzi 2009 óta. A program gondozásában, az Év emlőse kezdeményezés keretében már a 11. fajt vizsgáltak, amelynek apropóján egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet a kiválasztott védett vagy fokozottan védett emlősfaj és élőhelye fontosságára, jellemzőire.

Korábban megírtuk, hogy Wéber Gábor természetjáró vadmacskát fotózott a Mecsekben. Baranyában ritkán találkozni ezzel az állattal.

forrás: mti