Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Én személy szerint nem értek egyet a családi pótlék intézményével, sőt, semmilyen családtámogatási intézménnyel sem. Viszont nem is hirdetem úgy magam, mint „családbarát”, nem is kampányolok amellett, hogy szülj még egy magyart, mert szerintem a minőség a fontos és nem a mennyiség. Azt gondolom, hogy akkor hozunk felelős döntést a gyerekvállalás kapcsán, ha akkor és annyi gyereket vállalunk, amennyit mások (nevezzük ezt társadalomnak) anyagi segítsége nélkül is fel tudunk nevelni. Mindenféle adófizetőktől érkező támogatások nélkül. De.

Velem szemben ez a kormány úgy hirdeti magát, mint család-barát kormány. A gyerekvállalási kedv erősítése hosszú évek óta az egyik fő program és cél a Fidesz számára (nyilván ehhez is hülyék, soha ilyen rossz demográfiai helyzetben nem volt még Magyarország, mint az ő uralkodásuk alatt), ezzel szemben a jelek szerint ők lesznek azok, akik beszántják a családi pótlékot, ami amúgy 33 eurónyi forint – 2008 óta egyetlen fillérrel sem emelkedett.

12 800 forintot elvesznek a családoktól, miközben ők megállás nélkül milliárdokat lopnak el, költenek el haszontalan dolgokra. Majd ezek után eladják magukat „család-barátnak”, közben kicsit szétverik a védőnői hálózatot, lerohasztják az oktatást, az egészségügyet és úgy általánosságban olyan légkört teremtenek, aminek a hatására egyre többen úgy döntenek, hogy inkább nem vállalnak gyereket, vagy nem Magyarországon vállalják azt.

Egyébként a kormány 2023-ban családi pótlékra, GYED-re, GYES-re, anyasági támogatásokra összesen 870 milliárd forintot költött el. Ennek töredéke volt a csp, aminek most a megszüntetésére készülnek.

Forrás: Vági Márton

A bahir.hu oldalán tegnap már foglalkozott a családi pótlék körül kialakult helyzettel.