Jó, ha tudja, hogy 2024-ben ismét módosulnak a nyugdíjelőlegre, illetve a nyugdíj megállapítási határidőre, és a nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó jogszabályok.

Január 1-jétől változott- a tárgyévi valorizációs szorzók  hatályba lépése előtt benyújtott nyugdíjigények elbírálására nyitva álló határidő, valamint- a nyugdíjelőlegre vonatkozó szabályozás, továbbá- bekerült a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony is a nyugdíj szüneteltetési kényszerre vonatkozó rendelkezésbe- olvasható a nyugdijguru.hu oldalán, a tegnap megjelent írásában.

Ennek alapján tudható, hogy ha valaki a nyugdíját 2024. január 1. és december 31. közé eső kezdőnappal kéri megállapítani, akkor a  nyugdíja alapját képező nettó életpálya átlagkeresetét a 2024-ben alkalmazandó valorizációs szorzókkal kell kiszámítani.

Márpedig ezekről a szorzók most még nem ismertek, mert csak 2024. március végén vagy április elején jelenik meg az aktuális kormányrendelet, így aztán az ide vonatkozó kormányrendelet megjelenésénél korábban benyújtott nyugdíjigények alapján, 2024. januárra vagy februárra  eső megállapítási kezdőnappal igényelt nyugdíjak végleges összegét jellemzően nem lehet a nyugdíj megállapításra rendelkezésre álló 60 napos általános ügyintézési határidőn belül kiszámítani, megállapítani.

Tehát az idei év elején nyugdíjat igényelni szándékozók készüljenek, hogy az ilyen esetben az ügyintézési határidő a korábbi szabályozás szerint 2024. április 15-én telt volna le, viszont az új szabályozás ennél sokkal rugalmasabbá vált, így aztán az ügyintézési határidő a 2024-ben alkalmazandó valorizációs szorzószámok hatálybalépését követő tizenötödik napon jár majd csak le.

Jó hír viszont a napokban nyugdíjba készülőknek, hogy amennyiben a nyugdíjra való jogosultsága fennáll, de a nyugdíj összege a 2024. évi nyugdíj megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok hiánya, adathiány vagy egyéb ok miatt az eljárás megindulásától számított harminc napon belül nem határozható meg, akkor Önnek a nyugdíjmegállapító hatóság (kormányhivatal) nyugdíjelőleget állapít majd meg. Ennek a rendelkezésnek pedig az az egyszerű oka, hogy senki nem maradhat ellátás nélkül. Legfőképpen a nyugdíjra egyébként kétséget kizáróan jogosult nyugdíjigénylő. – olvasható többek közt a novekedes.hu oldalon is az idei nyugdíj megállapítások kapcsán.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss, helyi híreket.