Szálló por – Az ország több pontján is veszélyessé vált a levegő minősége

  Az ország több pontján is veszélyessé vált a szálló por miatt a levegő minősége – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

    A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.
    Az NNGYK adatai szerint veszélyes a levegő minősége Szolnokon, Kecskeméten, Százhalombattán és Tökölön.
    Kaposvár, Várpalota, Székesfehérvár, Tatabánya, Esztergom, valamint Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Miskolc levegőjének minősége egészségtelen minősítést kapott.
    A mérések adatai szerint Debrecen, Oszlár, Hernádszurdok, Eger, Salgótarján, Budapest, Szeged, Veszprém, Pécs, Győr és Sarród levegőjének minősége kifogásolt. A többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.

Korábban megírtuk, hogy a levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNGYK adatai szerint szombaton sehol nem mértek veszélyes minőségű levegőt, de továbbra is egészségtelen Ajka, Sajószentpéter és Miskolc levegője. Tizenkét település, köztük Pécs levegőjének minősége kifogásolt, a többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.

forrás: mti