Inflációkövető díjemelést jelentettek be telekommunikációs cégek, de ez várható a bankoknál, a biztosítóknál és az állami szolgáltatásoknál is.

A 24.hu cikke szerint a szolgáltatók valójában a tavalyi magas árindexet hozzák át 2024-re. Éppen akkor, amikor végre csökkenni kezdett a drágulás, ami jelenleg közel van az 5 %-hoz, a cégek 15–18 százalékos automatikus díjemeléseket vezetnek be.

A cikk gyűjtése szerint az autópálya-matricáknál az idén átlagban 18 százalékkal növekedtek a díjak. A teherautók többségénél pedig jóval az infláció feletti mértékű, 40–50 százalékos útdíjemelést jelentettek be. A korszerűtlenebb autóknál ez akár a 80 %-ot is elérheti. A biztosításoknál is megjelent a drágulás, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál is óriási lehet az áremelkedés.

Inflációarányos díjemelést hajtanak végre a pénzintézetek is az első negyedévben, a banki költségek akár 18 százalékkal is emelkedhetnek.

A telekommunikációs cégek sem kivételek, a Vodafone 15,4 százalékkal, a Yettel szinte pontosan ugyanennyivel, 15,3 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 15 százalékkal emeli az árait.