Az LMP szerint valódi egyeztetésre van szükség az utasokkal, a civil szervezetekkel és a kerületek vezetésével a budapesti tömegközlekedés menetrendjéről.

Gál József, az ellenzéki párt szóvivője pénteki, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: a január 19-e óta tartó, a járatritkítási csomag körül kialakult botrány úgy látszik „szerencsére véget ért”, Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy visszavonja az intézkedést.     

Az LMP üdvözli a főpolgármester döntését, értékelésük szerint ez volt az egyetlen helyes és jó megoldás a kialakult botrányra. Gál József örömét fejezte ki, hogy Karácsony Gergely az LMP és a civilek nyomására elfogadta a járatritkítás visszavonásáról szóló javaslatot.     

Az ellenzéki párt szóvivője utalt a 2019-ben meghirdetett fővárosi klímavészhelyzetre és rámutatott: az egyetlen zöldmegoldás nem a járatok ritkítása, hanem épp azok sűrítése és kedvező menetrend kialakítása lenne.   

Azt is szeretnék elérni, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által hivatkozott mérési adatok kerüljenek nyilvánosságra jelenleg és a jövőben is, ahogy az abból készült elemzések is – mondta.    

A politikus reagált arra is, hogy Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója sajtóhírek szerint egy háttérbeszélgetésen azt mondta: az utasokat a járatritkításról szóló társadalmi egyeztetésbe nehéz lett volna bevonni, mert „az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”.     

Gál József szerint a vezérigazgatónak távoznia kell a posztjáról.

Forrás: mti.hu