Rendkívüli élő bejelentkezést tartott ma Keresztes Lóránt az LMP pécsi országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke. Ebben számolt be arról, hogy több száz tonnányi illegálisan tárolt gumiabroncs hulladék található Pécs területén a Mecsekben. A lerakó egészen pontosan István-akna területén helyezkedik el.

Keresztes elmondta, hogy a súlyos biztonsági és környezeti kockázatokat jelentő telephelyen a hivatalos dokumentumok alapján több száz tonnányi gumiabroncs található, ami légi felvételek alapján akár elérheti az ezer tonnát is.

A hatóságok eszköztelenek

Tíz évre nyúlik vissza az ügy kezdete. Ekkor kapott ugyanis egy cég engedélyt arra, hogy ezen a telephelyen gumiabroncs hulladék feldolgozásával foglalkozhasson. Ezt a tevékenység azonban a valóságban soha nem végezték itt.

A képviselő beszámolt arról is, hogy az üggyel összefüggésben a hivatalos dokumentumok alapján különböző tulajdonos cserék, cég átnevezések láthatóak. Valamint az, hogy a hatóságok évek óta próbálnak küzdeni a helyzet megoldásáért, sikertelenül. Az ügyben 2021-ben feljelentés is történt, az ezzel kapcsolatos eljárás végül lezárásra került.

Keresztes szerint a helyzet mára tarthatatlanná vált, a hulladékhegy olyan méretűre duzzadt, hogy a telephely kerítését is kidöntötte és elérte közvetlenül a közutat is a hulladék. Az illetékes hatóságok próbálták kötelezni arra a felelős céget, hogy szállítsák el a hulladékot és gondoskodjanak a megfelelő kezeléséről. Az erről szóló tavaly szeptemberi határozatot is megmutatta a videóban a politikus és elmondta, hogy abban a kormányhivatal 45 napos határidőt szabott ki, ami régen lejárt. Ennek ellenére nem történt semmi, a cég pedig már felszámolás alatt áll.

Az ügy mielőbbi megoldása érdekében a képviselő feljelentést tesz és a Katasztrófavédelemhez fordul, utóbbit arra kérve, hogy vizsgálják meg tűzvédelmi szempontból a területet. Továbbá a Belügyminisztérium segítségét fogja kérni a hulladékhegy felszámolása érdekében. Kiemelte, hogy a legfontosabb most a biztonsági és környezeti kockázatok elhárítása.

A videó végén Keresztes hangsúlyozta, hogy ez az ügy is felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet alkalmatlan, a meglévő törvények pedig nem adják meg a kellő felhatalmazást és eszköztárat az illetékes hatóságok számára az ilyen helyzetek hatékony kezeléséhez.

„Szigorítani kell végre a törvényeket, hogy valóban elrettentő erejű, súlyos büntetéseket kaphassanak azok, akik ilyen helyzeteket alakítanak ki. És a legfontosabb, hogy meg lehessen előzni, hogy ez megtörténjen.” – zárta az élő bejelentkezést Keresztes.

Nem ez az első eset

Sajnos nem most számolhatunk be először ilyen nagy mennyiségű gumiabroncs hulladékról. 2020-ban szintén Keresztes hívta fel a figyelmet egy ilyen lerakóra Cserkúton. Akkor így írt róla a képviselő:

Szerencsére ebben az esetben az LMP-s politikus fellépése eredményes volt, azóta a lerakót ugyanis felszámolták.