Az Óbudai Múzeum a közösségi oldalán emlékezett meg a negyven éve, 1984. január 27-én elhunyt Bán István textilművészről.

A mohácsi születésű, apai ágon sokác – a család eredeti neve Zsuzsics volt – származású Bán István 1937 és 1941 között végezte tanulmányait az Iparművészeti Főiskola textil szakán.

Mivel a főiskolán a kárpitkészítés ekkor még nem volt önálló szak, tanulmányai befejeztével autodidakta sajátította el a szövés mesterségét. Kartontervei formába öntésekor a kivitelezési munkálatokat nagy műgonddal, odaadóan irányította. Munkássága az 1950-es években indult, melyet már abban az időben két jelentős díjjal is elismertek. Körtánc c. kárpitja az

Iparművészeti Vállalat pályázatának díjnyertes alkotásaként, 1957-ben elnyerte a moszkvai Világifjúsági Találkozó-díját.

Az igazi áttörést azonban a Brüsszeli Világkiállítás Diplôme d’Honneur díjában részesült Busójárás c. munkája jelentette, amellyel valóban elismert művésszé vált.

1953-ban kötött házasságot az óbudai, szintén képzőművész Lasetzky Stellával, akivel a Bécsi út 95. sz. alatti lakásban éltek. Faliszőnyegek, francia gobelinek és juta kárpitok készültek műhelyében, a legtöbb esetben hazai és külföldi megrendelésre. A magánmegrendelők legtöbbször a művész előre elkészített alkotásaiból válogattak, faliszőnyegei csak állami megrendelés esetében készültek egy adott enteriőr számára. Jelentős részük a kor divatjának megfelelően középületek, szállodák, éttermek (pl. Hotel Tihany, Duna Intercontinental, Külügyminisztérium) falára került. A prosperáló, nemzetközi viszonylatban is népszerű faliszőnyegtervező-iparművész, individuális alkotóként komoly hazai és nemzetközi sikereket tudhatott a magáénak: 1952 és 1976 között 34 jelentős (ipar)művészeti kiállításon szerepelt. Az 1985-ös, a kárpitművészet 40 évét felölelő nagy gyűjteményes Műcsarnokbeli kiállítást azonban sajnos már nem érhette meg, művei képviselték több évtizedes kárpitművészetét.

Az Óbudai Múzeumban 2019. novemberében nyílt meg az az időszaki kiállítás – Bán-Lasetzky – egy óbudai művész család címmel –, amely bemutatta Bán István textilművész, Lasetzky Rezső festőművész és lánya, Lasetzky Stella grafikus munkásságát. Bán István emléktábláját halálának 100. évfordulóján, 2022. március 31-én avatták fel a Bécsi út 95. számú ház falán.

Fotó: Óbudai Múzeum, Sárospataki Györgyi

A bahir.hu oldalon mindig találkozhat mohácsi hírekkel, információkkal.