Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Pulzus közvélemény-kutató (Závecz Tibor érdekeltsége) múlt heti mintavétele után arra jutott, hogy ha most tartanák a főpolgármester-választást, Karácsony Gergelyre a budapestiek 38 százaléka szavazna, Vitézy Dávidra 16, míg a fideszes fővárosi főispán Sára Botondra 18 százalék.

A Válasz Online értesülései szerint ráadásul Karácsonyék belső mérései is nagyon hasonló eredményeket hoztak.

Magyarul.

Budapesten van 38 százaléknyi ember, aki az úgynevezett óbaloldalra/összefogásra szavazna és van 62 százaléknyi ember, aki nem arra. Ebből a 62 százalékból vinne el az LMP a jelek szerint 16 százalékot, ami két dolgot jelent. Egyfelől azt a16 százalékot nem a fideszes jelölt fogja megkapni, másfelől Karácsony a jelek szerint így is, úgy is nyer, Budapesten annyira gyenge a Fidesz, hogy esélyük sincs. Ellenben simán lehet, hogy az a 16 százalékból, aki az LMP-re és Vitézyre szavaz, lenne olyan, aki – ha nem lenne Vitézy – a Fidesz-jelöltjére szavazna (persze olyan is, aki Karácsonyra, meg olyan is, aki nem szavazna), mert egészen biztosan sokan nem elégedettek Karácsony munkájával.

A magam részéről egyáltalán nem óhajtok semmilyen összefogást, 2022-ben az a formátum elbukott, aki mást mond az vagy önmagát hülyiti, vagy hazudik, nyilvánvalóan kiderült, hogy 2+2+1 az nem 5, hanem csak 3, de talán még annyi se. Azt sem óhajtom, hogy azok az ellenzéki szereplők, akik 2019-ben pozíciókat nyertek mostantól életük végéig ott maradhassanak, csak azért, hogy „nehogy visszatérjen a Fidesz”.

Választópolgárként azt szeretném, hogy választhassak, és lehetőleg ne csak kettőből. Ha én például Budapesten élnék, szinte biztos, hogy nem szavaznék Karácsonyra, de nyilván a Fideszre se, szavazni viszont 18 éves korom óta mindig elmentem, emiatt nekem tök jó opció lenne Vitézy. Azt is elfogadom, akinek nem az, de én azért alapvetően a Fideszen kívül az úgynevezett óbaloldalt sem szeretem, egyébként már 2021-ben azt javasoltam az LMP-nek, hogy két lista legyen 2022-ben: egy óbaloldali, egy pedig ahol az akkori LMP-Momentum-Jobbik lett volna. Így utólag látszik, hogy rosszabb biztos nem lett volna a helyzet, sőt.

Egyszerűen fogadjuk el végre, hogy vannak olyan szavazók, akik sem Orbánért, sem Gyurcsányért, sem Fideszért, sem a DK-MSZP-ért nem lelkesednek. Alternatíva viszont nekik is kell. Egyébként tegnap Donáth Anna hirdette meg a programját, ahogy az elmúlt hónapokban úgy most is beleállt a DK-ba, a mostani populista hatalommal és a 2010 előtti világgal szemben hirdette meg programját. Izgatottan várom, hogy ezek után a Momentum a DK-val és az MSZP-vel indul-e közös listán, Budapesten. Olyanokkal, akikkel szemben a programjukat hirdették meg.

Forrás: Vági Márton

A bahir.hu is beszámolt a legfrissebb közvélemény-kutatási eredményekről.