Hivatalos oldalán ma hozta nyilvánosságra, hogy filmgyártási támogatásokról döntött a Nemzeti Filmintézet. Közleményükben azt írják, hogy többek között a kivételes dunaszerdahelyi sportklub, a DAC történetéről, társadalmi szerepéről és jelentőségéről is készül majd dokumentumfilm.

Ember maradj: Ákos címmel a Filmintézet 228,515 millió forintos támogatásával, Kriskó László forgatókönyvéből és rendezésében készül dokumentumfilm Ákosról. Az alkotók célja, hogy a színpadról és a képernyőkről ismert előadóművésszel együtt az embert is bemutassák, az álmodozót, a kreátort, akinek sorai, dalai még azoknak a lelkébe is beleégtek, akik kevésbé szeretik.

A portréfilm részben fikciós visszatekintés lesz, megjelenítve Ákos gyermekkorát, fiatalságát a rendszerváltás Magyarországán és első átütő sikereit is, de középpontjában Ákos szólókarrierje áll, mely minden mozzanatával azt mutatja, hogy az előadóművész-dalszerző-költő egy rendkívül összetett személyiség. Egyéniségéből és határozott, sokszor karcos véleményformálásából adódik, hogy tömegek ikonja, rajonganak érte, ugyanakkor vannak olyanok is, akik akár ismeretlenül is elutasítják. Az ambiciózus portréfilm e jelenség miértjeire keres válaszokat. Fő vállalása pedig az, hogy magasságaival és mélységeivel együtt, kendőzetlen őszinteséggel mutasson be egy olyan életutat, mely példát adhat a ma felnövő generációknak.

A tervek szerint 2025 tavaszán látható Ember maradj: Ákos portréfilm producere Hábermann Jenő.

Az Erdő című cseh-szlovák-magyar-lett koprodukciós filmdráma gyártását 70 millió forinttal támogatja a Filmintézet. A Petr Kazda és Tomás Weinreb rendezésében készülő mozifilm történetének kiindulópontja egy szélsőséges időjárás okozta krízishelyzet, mely jelenünk egyre gyakrabban megjelenő kihívása

Íme, az összegek:

  • A DAC-ról készülő dokumentumfilm 254,4 millió forintot kap,
  • Az Ákosról készülő 228,5 milliót
  • Az Erdő 70 milliót.

A DAC-ról szóló filmben arra keresik a választ, hogy az átlagos sportélményen túl mit jelent magyar csapatnak szurkolni egy olyan országban, ahol a magyarok kisebbségben élnek. Szurkolók megszólaltatásával, személyes történeteken keresztül ismerhetik meg a nézők a DAC jelentőségét. A Nélküled kultusza ebből a stadionból indult. A DAC a fociban már szinte rendszeres nemzetközi kupaszereplő, edzőként megfordult ott Marco Rossi mellett Bernd Storck is.

Forrás: telex.hu, 24.hu, nfi.hu