Ahogy arról már a bahir.hu tegnap hírt adott, a kormány tagjai és az országgyűlési képviselők közül is mindenki időre leadta a vagyonnyilatkozatát. Mivel a leadott adatok nyilvánosak, belekukkantottunk. Lássuk, ki hogy gazdálkodott jelen esetben a saját vagyonával:

Orbán Viktor

Miniszterelnökünk számára egy nehéz év volt a 2023-as, hiszen a saját kárán érezte az inflációt. Vagyonnyilatkozata alapján a megtakarítása az elmúlt évben négy millió forinttal, 10 millióra csökkent.

Lázár János

Magyarország építési és közlekedési miniszterének 2023-ban már 43 ingatlanja volt, ezekhez 205 hektárnyi szántó, szőlő, erdő, mocsár is tartozik. Az ingatlanok megtartása mellett autót is cserélt, a 2017-ben vásárolt Land Roverje 2023-ban kiegészült egy Audi A6 Allroad kombival.

Rogán Antal

A propagandáért felelős miniszter is jó évet zárt. Bár a találmánya után járó szabadalmi joggal csak havi 17 milliót keresett (ez tavaly még 24 millió volt), egy év alatt így is 26 millió forinttal, 271 millióra tudta növelni vagyonát. Rogán jó példával is elöl jár: a kormány szándékának megfelelően ennek jelentős részét, 65 millió forintot állampapírba fektette.

Szijjártó Péter

Mivel külügyminiszterünk szülei még kérték tőle vissza a kölcsönkapott 30 millió forintot, viszont háromról 46 millióra nőtt a megtakarítása, amit befektetési jegyeivel ért el, és a bankjában is van 16 millió tartalékja.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf

19 milliárd forintra becsült vagyonával az utóbbi időben sokat szereplő honvédelmi miniszter a leggazdagabb magyarok egyike. Így hát nem is csoda, hogy 2023-ban két újabb ingatlannal (egy 717 négyzetméteres XII. kerületi lakóházzal és egy káptalantóti majorral) bővült a már kinevezésekor is számos nagy értékű ingatlant tartalmazó vagyona.

Csák János 

Az innovációs miniszter bezzeg beállt a sorba, 256 millió forint értékben fektetett be állampapírba, így már 327 milliót tart ebben a megtakarítási formában. Ugyanakkor nincs már meg az a 90 milliós portfóliója, amit egy alapkezelőnél tartott, és a bankszámlájáról is eltűnt 18 millió forint.

Varga Mihály

Az ország pénzügyminisztere is nagy állampapírra esküszik, ezért 2023-ban a meglévő 10,4 millió mellé 18 millió forintért vett még papírokat, valamint a részvényvagyona is három millió forinttal nőtt. Viszont ennek ellenére már 62,4 millió forinttal tartozik egy meg nem nevezett magánszemélynek, ez pedig úgy közel öt millióval több, mint tavaly ilyenkor.

Gulyás Gergely

Miniszterelnökséget vezető miniszter vagyoni helyzetében csupán egyetlen említésre méltó változás történ. Mégpedig az, hogy jól bevásárolt állampapírból, pontosan 20 millió forint értékben. 

Forrás: szeged.hu