1948 február 2-án, Szlovákiában, Rozsnyón született Sunyovszky Szilvia színésznő. 1970-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán. Játszott Pozsonyban és Kassán, majd 1971-től, húsz évig volt a Madách Színház tagja.

Több film, tévéfilm és színházi szerep tarkítja szakmai életét, de szerepet vállalt a magyar politikában is. 1989–1999 között a Drogmentes Élet Nemzetközi Alapítvány elnöke volt. 1991–95 között a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatójaként dolgozott. 1995-től 1998-ig a Határon Túli Magyarok Hivatalának főtanácsosa, 1998–2000 között pedig a Magyarországért Alapítvány elnöke volt.

Díjai:
Jászai Mari-díj (1986)
Rozsnyó díszpolgára (1998)
Érdemes művész (2013)
A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2016)

Szerepei közt ott volt, A néma levente című magyar tévéfilm, vagy a Zebegényiek című film, de játszott a máig népszerű Szomszédok című teleregényben is.

A kilencvenes években egy orvosi műhiba miatt már sosem térhetett vissza a színpadra, ám erről nem szívesen beszélt. „Életem egyik legnehezebb szakaszát éltem meg, amit legalább lelkileg kellett helyre tennem magamban – mondta. – Máig hordozom a fájdalmát, de igyekszem egyensúlyban maradni. Két éven keresztül tartott, hogy megtaláljam a békémet. Emlékszem, 42 kilósan ültem otthon, és hallgattam a rádióban a Vakok Országos Szövetségének elnöknőjét, aki finoman arról panaszkodott, hogy nincs színész, aki felolvasna a látássérülteknek. Felhívtam telefonon, és találkozót kértem. Ezután négy éven át jártam a Vakok Intézetébe Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Heltai Jenő, Radnóti Miklós, Reményik Sándor és még sok-sok magyar költő versét felolvasni. Ez hozott vissza az életbe. A színpadon már nem tudtam adni, a Teremtő által juttatott tehetség jóvoltából más úton még igen…””írta a Story

További tartalmak a Bahír.hu oldalon!

forrás: Port.hu