32 évesen Szlovákiában sterilizáltatta magát, mert nem akart gyereket

Vannak többen olyanok, akik nem szeretnének gyermeket semmiképpen sem. Ennek számos oka lehet, a klímaszorongás, de akár betegség, illetve a megfelelő párkapcsolat, de akár anyagi megfontolás is.

 A sterilizáció kérdése valószínűleg éppúgy megosztja a társadalmat, ahogy az esemény utáni tabletták hozzáférhetősége vagy az abortusz. A kormány álláspontja egyértelmű, hiszen itthon csak receptre lehet sürgősségi fogamzásgátlót vásárolni. Szigorították az abortusz szabályait, és a sterilizáció feltételei Magyarországon számítanak az egyik legszigorúbbnak Európában.

A sterilizáció szigorítása ellen és mellett is szólnak érvek. A szigorítást támogatók gyakran hozzák fel érvként, hogy nem szabad egy ilyen végleges döntést fiatalon meghozni, mert az ember bármikor meggondolhatja magát. Időt kell hagyni arra, hogy az anyai és apai érzések kialakuljanak.” -írja ezzel foglalkozó cikkében a Telex

Viktória is azok közé a hölgyek közé tartozik, akik elhatározták, hogy nem szeretnének gyermeket. Párt is így választott magának. 15 évig szedett fogamzásgátló tablettát, de több ok miatt úgy döntött más megoldás után néz. Az orvosa is azt tanácsolta, hogy ne szedje tovább a tablettát. Mivel nem talált más alternatívát, ezért döntött a sterilizáció mellett.

„Viktória elkezdett utánanézni a lehetőségeknek, elég hamar szembesült azzal, hogy a sterilizációt Magyarországon szigorú feltételekhez kötik. Egy 2014. március 15-én hatályba lépett jogszabály-módosítás óta csak az választhatja ezt a fogamzásgátlási módszert, aki elmúlt negyvenéves vagy van három gyereke. És még ekkor sem azonnal végzik el a beavatkozást: fél év múlva el kell menni a nőgyógyászhoz, írásban megerősíteni a szándékot, majd újabb hat hónap után végezhető el a műtét. A jogszabály nem tesz különbséget a nemek között, ugyanez a szabály vonatkozik a férfiakra és a nőkre is.” -írta a lap

Viktória decemberben megkereste a szlovák kórházat „Azt mondták, mielőtt időpontot adnak, el kell küldeni egy írásos kérvényt postán, amiben igénylem a beavatkozást. Annak a beérkezése után harminc nappal tudnak is operálni.” A kérvény kitöltése után, január végén el is végezték a beavatkozást.

Azt nyilatkozta, hogy megkönnyebbült, hogy nem kell többé aggódnia a teherbeesés miatt.

További érdekes hírek itt!

forrás: telex