Szoboszlai Dominik érdemelte ki a Magyar Aranylabda-díjat a 2023-as teljesítményéért.

 

A 23 éves futballista az OTP Bank Liga gólkirályát, a nyáron a Pakstól a Ferencvároshoz igazolt Varga Barnabást előzte meg a voksoláson. Harmadikként pedig a Freiburgban futballozó Sallai Roland zárt.
     A Magyar Aranylabda kategóriában csak magyar játékosra lehetett szavazni függetlenül attól, hogy az illető a hazai bajnokságban, vagy külföldön játszik. Szoboszlai – aki tavaly, még az RB Leipzig játékosaként Német Kupát nyert úgy, hogy a döntőben gólt szerzett – 2020 és 2022 után harmadszor végzett az élen. A díjat menedzsere, Esterházy Mátyás vette át.
    A legjobb NB I-es játékos versengés első három helyezettje egyaránt magyar válogatott labdarúgó lett. Varga Barnabás mögött ferencvárosi csapattársa, a kapusok között első helyezett Dibusz Dénes végzett másodikként. A harmadik a kecskeméti Horváth Krisztofer lett.
    A legjobb edzőnek Marco Rossi szövetségi kapitányt választották meg. Az immár magyar állampolgársággal rendelkező szakvezető a Kecskemétet irányító, tavaly győztes Szabó Istvánt előzte meg. Utóbbi mögött a Paks vezetőedzője, Bognár György zárt, akivel a zöld-fehérek őszi bajnokok lettek. A legjobb sportvezetőnek pedig Hajnal Tamást, a Konferencia-liga kieséses szakaszába jutott Ferencváros sportigazgatóját választották.
    A magyar futballért dolgozó külföldi szakemberek között ismét Srdjan Blagojevic, a bajnoki bronzérmes Debreceni VSC vezetőedzője végzett az élen. Két szerb honfitársa, az újpesti Nebojsa Vignjevic és a ferencvárosi Dejan Stankovic előtt.
    A Magyar Aranylabda díjat az nb1.hu alapítója és örökös főszerkesztője, a 2012-ben elhunyt Imre Mátyás 1998-ban hívta életre, vagyis az idei volt a 26. alkalom.

Korábban megírtuk, hogy „Év Sportolója” gálán, a 2023-as legjobb sportteljesítményeket díjazták. A legjobb csapat a férfi labdarúgó válogatott lett, akik ezúttal már pótselejtező nélkül jutottak ki az Európa-bajnokságra. A csapat a világbajnok férfi vízilabda-válogatottat és a és a Ferencváros női kézilabda-csapatát előzte meg. Ugyanennek a 3 csapatnak az edzője versenyzett az év edzője címért, amit végül Elek Gábort és Varga Zsoltot megelőzve Marco Rossi szerzett meg. Ezenkívül ebből a csapatból került ki az év férfi sportolója is, aki Szoboszlai Dominik lett. Ő az úszó Kós Hubert és a vízilabda-világbajnok Zalánki Gergőt előzte meg.

forrás: mti