A kimchi, vagyis a koreai fermentált káposzta– és zöldségétel egyre népszerűbb, miután tanulmányok rámutattak, hogy javíthatja a bélben lévő jótékony baktériumok szintjét – írja a Sky News.

A BMJ Open című folyóiratban közzétett kutatás szerint a napi kimchi fogyasztása segíthet a súlygyarapodás elleni küzdelemben. – írja az index.hu

A káposztás kimchi, alias fermentált káposzta, a legújabb tanulmány szerint csökkentheti a férfiak elhízási kockázatát, vagyis egy csodafegyver, sőt, egyenesen csodakaja, a fogyáshoz. Viszont, ha már retekkel készül a kimchi, az pedig segíthet a férfiaknak, és a nőknek is egyaránt a felesleges kilók leadásában.

A kutatás során, a BMJ Open című folyóiratban közzétett írás szerint a 115 726 fő, 40 és 69 év közötti koreai ember adatait vizsgálták, akiket a kérdőívek segítségével arról kérdeztek meg, hogy fogyasszák-e rendszeresen a kimchit.

A kutatás során kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik napi egy-három adag kimchit fogyasztottak, 11-12 százalékkal alacsonyabb volt az elhízás kockázata, mint azoknál, akik napi egynél kevesebbet ettek. 

Ezzel párhuzamosan kimutathatóvá vált, hogy azoknál a férfiaknál, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak káposztás kimchit, tehát napi három adagig, 10 százalékkal alacsonyabb volt az elhízás és a hasuk körüli zsírfelesleg kialakulásának esélye. A nőknél 8 százalékkal volt alacsonyabb ez a kockázat.

Amennyiben a vizsgált személyek retekkel készült kimchit fogyasztottak, akár férfiak, és akár nők esetében is, mintegy 9 százalékkal csökkent a gyűlölt, has körüli zsírszövetek kialakulásának kockázata.

A kimchi készítése hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az elkészítése különböző módon készülhet, de a kimchihez jellemzően olyan zöldségeket használnak fel, mint a káposzta, a retek és a hagyma, valamint olyan fűszereket, mint a pirospaprika por, a fokhagyma és a gyömbér.

Íme, egy egyszerű és kipróbált fermentált káposzta recept:

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 1 fej káposzta
  • 3 liter víz
  • 3 evőkanál só
  • előkészítési idő: 30 perc
  • elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

A káposztákról leszedegetjük a külső, kidobandó leveleket, a megmaradt szép leveleket megmossuk, levágjuk a torzsa csúnyább részét. Félbevágjuk, majd negyedekre, aztán egészen vékony, vagy tetszés szerinti vastagságú csíkokra szeljük.

Sóoldatot készítünk: a sót elkeverjük a vízzel, míg fel nem oldódik benne teljesen.

Egy nagy kimosott, kiszárított befőttesüveget készítünk elő. A káposztát beleszórjuk, közben igyekszünk minden teret kihasználni, nem hagyni üres részeket az üvegben. Végül felöntjük a káposztát a sóoldattal. Fontos, hogy a víz egészen ellepje, ne lógjon ki alóla semmi. Én használok a fűszerezéséhez egész borsot, babérlevelet, ízlés szerint csípős, egész, pirospaprikát.

A befőttesüveget lezárjuk, és húsz fok körüli egyenletes hőmérsékletű helyen hagyjuk erjedni. Fontos, hogy tegyünk alá egy tányért vagy tálcát, mert az erjedés beindulása után kifolyhat belőle némi víz.

Öt nap után kezdhetjük el a kóstolgatást: ha már elég érettnek érezzük, betehetjük a hűtőbe, ahol lassan, de folytatódni fog az erjedés. Ha viszont még tovább szeretnénk fokozni az ízét, hagyjuk tovább állni a szobahőmérsékleten, és naponta, kétnaponta kóstoljuk újra. Amikor elégedettek vagyunk vele, akkor tegyük a hűtőbe. Sokáig eláll, és finom.