A bíróság 133 titkos megfigyelést engedélyezett tavaly, de ennél jóval több embert hallgathattak le a hatóságok. Emellett az állam 2023 első felében több mint 1400 ember adatait kérte le a Facebook anyacégétől, a Metától. – írja ma reggeli cikkében a Pénzcentrum.

Tavaly, 2023-ban összesen 133 alkalommal engedélyezett bírói engedélyhez kötött titkos információgyűjtést a Fővárosi Törvényszék – derült ki a hvg.hu közérdekű adatigénylésére a törvényszék által küldött statisztikából. Ez valamennyivel kevesebb, mint a tavaly előtti szám, 2022-ben ugyanis 149 alkalommal engedélyezett titkos információgyűjtést a bíróság.

Az engedélyezett megfigyelések eszközei közé tartozott például az is, mikor telefonokat hallgattak le, ehhez titokban felbontják a célszemélynek érkező postai küldeményeket, információs rendszereket figyelnek meg, vagy egy adott helyre telepítenek titokban megfigyelő eszközöket.

A portál szerint a magyar állam a 2023 januártól júniusig tartó időszakban 1033 darab adatkérést küldött a Facebook anyacégének, a Metának, összesen 1413 felhasználói fiókkal kapcsolatban. Az óriásvállalatnak 13 esetben sürgős, vészhelyzeti kérvényt is küldtek egy-egy üggyel kapcsolatban.

A bahir.hu oldalon zöld témában is talál folyamatosan információkat, friss híreket.