A II. Farsangi Fánkverseny idén négy vendéglátó hely vesz részt a Vásárcsarnokban. Az általuk készített fánkokat bárki megkóstolhatja – ingyen – utána pedig szavazhat a végső győztesre. A tegnapi napon én is végigkóstoltam a 4 helynek a kínálatát, erről fogok írni röviden. Természetesen jelen írás kizárólag szerkesztői vélemény, nem kell senkinek egyetértenie vele, sőt, arra bátorítok mindenki, hogy kóstolja meg az összeset és alakítsa ki a saját véleményét.

Mama Lángos

Elsőnek egy általam már ismert helyen próbálkoztam, a Mama lángosozóban. Láttam, hogy folyamatosan készítik a fánkokat, volt pörgés rendesen. Kisméretű, tányér alakú fánkok készültek, ezek nagyon jók, praktikusak, mert egyrészről gyorsan elkészülnek, mégis megfelelően átsülnek, és öntetet vagy lekvár is rájuk lehet tenni úgy, hogy kényelmesen fogyaszthatók maradjanak.

Magát a fánkot kóstolva tényleg az volt az érzésem, mintha a nagymamám csinálta volna. Hagyományos elemek, fánk, porcukor, baracklekvár. A fánk tésztája nagyon bejött, egyáltalán nem éreztem nagyon nehéznek vagy zsírosnak (nyilván egy fánk mércéjével mérve), jól esett. Aminek még örültem, hogy egyáltalán nem éreztem hasonlónak a fánktésztájukat a lángos-tésztájukkal, látszott, hogy nem akarták megúszni a feladatot. A baracklekvár hagyományos, de finom és jó kiegészítő. Ez egy erős kezdés volt.

Sültetvény

Egy másik olyan hellyel folytattam, ahol már jártam, és néha járok is oda lángosozni. Itt más volt a stratégia, mint az előző helyen: egy igazi vásári fánkot kaptam, jó nagy méretben. És az igazat megvallva ez egy kicsit zavart is, már ekkor tudtam, hogy mivel 4 ételt kell kóstolnom, nem fogom megenni az egészet, mert mind a 4-re kíváncsi vagyok.

Sajnos ezzel a fánkkal már voltak gondjaim. Annak a fánknak, amit én kaptam, a belseje jó volt, de kívül egy picit már keménynek éreztem és egy nagyon kicsit előjött az a kesernyés íz, amit már nem szeretek. Picit nekem túlment (lehet azért, hogy a belseje ne maradjon nyers). Illetve engem zavart, hogy a porcukron kívül semmi sem volt hozzá. Oké, ez egy fánkverseny, de azért egy jó fánkhoz mindig tartozik valami kiegészítő, valami, ami általában gyümölcsös és ad egy extra ízt az édes tésztához. Ez így nekem nem volt egy komplex élmény. Sajnálom, mert magát a helyet ettől még szeretem, de most a fánkkal kapcsolatos élményeket kell leírnom. Ez most nem jött be annyira.

Harap-6

Ez az első olyan hely, amit ezelőtt még soha nem próbáltam. Méretben visszatértünk a kóstolófánkokhoz, amikből egy darab ingyenes volt, de 250 forintért extrákat is lehetett belőle venni, sőt, az ebédmenüjükhöz is járt, szóval összekötötték a kellemest a hasznossal.

Az első, amit megemlítenék itt, az az egyik kiegészítő: egy házi készítésű szőlőlekvárt adtak a fánkhoz, ami nekem nagyon bejött; már a gesztus is, meg az is, hogy mertek ilyen téren újítani. És ez a lekvár nekem nagyon ízlett, nem volt nagyon édes, tényleg egy friss, savanykás szőlőízt adott. Be kell szereznem a termelő elérhetőségét.

Maga a fánk szép, esztétikus volt, a gömbforma viszont olyan szempontból nem szerencsés, hogy hamar lefolyt róla a lekvár, gyorsan meg kellett enni. Ezzel együtt nagyon jó a fánk, talán egy hajszálnyival éreztem „nehezebbnek”, mint a Mama lángosét, de bőven megütötte a szintet. Számomra az volt az érdekes benne, hogy ezt a fánkot nem cukrozták, csak a lekvárt kapta, így nem volt annyira édes, mégis kellemes desszert hatását tette. Viszont egyébként ezt a fánkot valamilyen gyümölcsös mártással simán el tudtam volna képzelni akár egy vadétel köretének is. Jó volt ez, na!

Sanghai Büfé

Alapból a második hely volt, ahol beálltam a sorba, de mivel később készült el a fánk, végül negyediknek kóstoltam. Ezt persze nem vettem figyelembe az értékelés során.

A fánkok közül ez volt a legvilágosabb, picit féltem is, hogy átsült-e rendesen. De megnyugtatok mindenkit, átsült és egy kellemes élményt adott. A négy fánk közül ezt éreztem egyébként a legédesebbnek, ez nyilván ízlés kérdése, hogy kinek mi jön be. Engem picit zavart, hogy a rajta lévő kis lekvár nem volt igazán ízes, picit jellegtelennek hatott az előző után, inkább éreztem dísznek, mint valódi összetevőnek. Ettől függetlenül maga a fánk teljesen jó, egy picit másfajta, mint a többi, érdekes élmény.

Mire szavaztam?

Nehéz kérdés volt, mert nekem a 4 helyből kettő, a Mama Lángos és a Harap-6, nagyon hasonló színvonal volt. És az volt bennem a nagyobb kérdés, hogy mit kell értékelnem: csak magát a fánkot, vagy a teljes ételt, amit kaptam. Mert ha tisztán csak a fánkot értékelem, minden egyébtől függetlenül, akkor a Mama Lángosé szerintem egy hajszállal jobb. Viszont ha az egészet komplexen nézem, akkor ezzel a szőlőlekvárral és frissebb ízeivel a Harap-6 egy picivel jobb élményt nyújtott.

Én végül hagytam magam megvenni az egyediséggel, és a Harap-6-ra szavaztam. De ettől függetlenül a Mama Lángosé is nagyon jó, ez tényleg egy hajszálon múlott nálam.

De még egyszer mondom, ez egy saját vélemény. A mai napon még tart a verseny, bátorítok mindenkit, hogy menjen el, kóstoljon, lehet másoknak épp az lesz a kedvenc, ami nekem annyira nem jött be.