A telex.hu írja a mai cikkében, hogy felkerült a NAV oldalára,  a befolyt adó összege a különleges gazdasági övezetekből. Ennek alapján vált ismertté, hogy a gödi Samsung-gyár 6,8 milliárd forintot fizetett be adóban a vármegyének, ami amúgy a városhoz folyt volna be. Göd város tegnap fogadták el a költségvetését, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy így a település összbevétele idén nagyjából 5 milliárd forint.

Még a járvány első hulláma idején fogadott el a kormány, egy veszélyhelyzetben hozott rendeletet kiemelten a különleges gazdasági övezetekről, amely szerint egyes területek tulajdonjoga – és így a helyi adóztatás joga – a megyei, illetve ma már a vármegyei önkormányzatot illeti.

A nem kis mértékben pórul járt gödi önkormányzat alkotmányjogi panaszban kérte az Alkotmánybíróságot, hogy nyilvánítsák alaptörvény-ellenessé a 2020-as kormányrendeletet.

A kérdésben az Alkotmánybíróság arra jutott, hogy a rendelet nem alaptörvény-ellenes, de alkotmányos követelményként az is előírták, hogy az Országgyűlésnek a helyi önkormányzatok kötelező feladat- és hatásköreinek ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatást kell biztosítania.

A gödi Samsung-gyár 2023-ban összesen 6,5 milliárd forint iparűzési adót, 17 millió forint telekadót és 311 millió forint építményadót fizetett be a kasszába. A Samsung gyár mellett a Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezetből 3,2 milliárd, a Mosonmagyaróvár különleges gazdasági övezetből pedig 50,7 millió forint folyt be az elmúlt évben a vármegyékhez.

A bahir.hu oldalán hírt adott a gödi akkumulátorgyárral kapcsolatos gondokról is.