1945. február 13-án, Budapesten született Földes László (Hobo), aki ma 79 éves. Gyerekkorában sportolt, később a színészetbe is belekóstolt. A hatvanas évek végén írta első dalait, munkái az évek alatt nem egyszer komoly botrányokat váltottak ki. 1978-ban alapító tagja volt a Hobo Blues Bandnek, első albuma 1987-ben jelent meg. Számos film- és színházi szerep fűződik a nevéhez. –írja róla Port.hu

Díjai, kitüntetései:
1991 – EMeRTon-díj
1995 – A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje
1996 – Déri János-díj
2003 – Don Quijote díj
2004 – A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje
2010 – MAHASZ életmű-díj
2010 – Artisjus-díj
2011 – Kossuth-díj
2011 – Piliscsaba díszpolgára
2015 – Artisjus Életműdíj

„Igazi nevem Hobo, anyakönyvileg Földes Lászlónak hívnak, 1945-ben születtem. Pályámat 23 évesen kezdtem, azóta énekelek, írok. Tíz évre rá kezdtem verseket mondani. Tömérdek lemezt csináltam, írtam pár könyvet, színdarabot, 1978 és 2011 között játszottam a Hobo Blues Bandben, jelenleg zenészként szabadúszó vagyok, előadóként pedig a Nemzeti Színházban játszom.”írja magáról Hobo a Nemzeti Színház honlapján.

Korábban megírtuk, hogy 1968-ban írta meg első dalszövegét „Lakájdal” címen. Ez a dal az Eötvös Klubban működő Omega zenekart, valamint annak közönségét ócsároló Népszabadságos cikk ellen szól. Ez ugyanakkor a felsőfokú, magyar-történelem szakos tanulmányainak a végét is jelentette, ugyanis a dal előadása nyomán eljárás indult Hobo ellen, ezért elhagyta az egyetemet. Ezt követően elkezdett az Olympia zenekarnak is szövegeket írni és velük együtt szerepelt Szőnyi G. Sándor Súlyfürdő című tv-filmjében is. A dalszöveget ekkor rögzítették „Senki sem tudja mi a jó” címmel. Később néhány hónapon át fellépett a Kex műsoraiban, amiken a The Rolling Stones „I’m all right és a The spider and the fly” dalait énekelte angolul.

Forrás: Port.hu