Ma ünnepli 78. születésnapját Földes László, művésznevén Hobo, bluesénekes, dalszerző, előadóművész. Hobo 1945. február 13-án látta meg a napvilágot Buapesten (éppen azon a napon, amikor a magyar fővárosban a II. világháború csatái véget értek). Apja és testvérei politikai pályán helyezkedtek el, ő azonban a zenei életben találta meg a saját helyét.

1968-ban írta meg első dalszövegét „Lakájdal” címen. Ez a dal az Eötvös Klubban működő Omega zenekart, valamint annak közönségét ócsároló Népszabadságos cikk ellen szól. Ez ugyanakkor a felsőfokú, magyar-történelem szakos tanulmányainak a végét is jelentette, ugyanis a dal előadása nyomán eljárás indult Hobo ellen, ezért elhagyta az egyetemet. Ezt követően elkezdett az Olympia zenekarnak is szövegeket írni és velük együtt szerepelt Szőnyi G. Sándor Súlyfürdő című tv-filmjében is. A dalszöveget ekkor rögzítették „Senki sem tudja mi a jó” címmel. Később néhány hónapon át fellépett a Kex műsoraiban, amiken a The Rolling Stones „I’m all right és a The spider and the fly” dalait énekelte angolul.

Ezt követően megalapította a Lepkék, Virágok elnevezésű zenekart 1969-ben, ám ennek a csapatnak a pályafutása tiszavirág életűre sikeredett. Az igazi sikert 1978. áprilisában egy Lajos utcai kocsmában megalakult a Hobo Blues Band. Ez Hobo elképzelése szerint egy hobbizenekar lett volna, amelynek akkori tagjai a következők voltak: Szakács László (dob), Gecse János (basszusgitár), Kőrös József (gitár), Földes László (ének). Nyáron sorra került az első Hobo Blues Band koncert a Lőrinci Ifjúsági Parkban, majd novemberben csatlakozott az együtteshez Póka Egon, akinek inspirációja alapján lépett az együttes a profi vonalba. Tagcsere folyamán csatlakozott: Döme Dezső (dob), Szénich János (gitár), Kőrös József (gitár). Egy évvel a megalakulás után, 1979-ben csatlakozott az addigi állandó vendég, Deák Bill Gyula is.

A Hobo Blues Band 2008-oig működött, ez alatt az idő alatt közel 20 albumuk jelent meg. A zenekar feloszlása után Hobo szólóban további lemezeket jelentetett meg, de maga a zenekar is számos búcsú- illetve emlékkoncertet adott.

Albumaiban gyakran irodalmi művek feldolgozása is szerepel. Ilyen típusú lemez az 1991-es „Magyarország messzire van” és az 1998-as „A hetedik” című lemezek, melyeken József Attila versek találhatóak, a „Látja Isten, hogy állok a napon”, ami Pilinszky János verseit dolgozza fel, valamint a 2001-es „Blues Jim Morrisonnak” c. lemez is.

A zenélés mellett számos filmbeli, illetve színpadi szerepe is volt. Filmvásznon megjelent például az 1981-es „Kopasz kutya” c. filmben is (melyet egy időben betiltottak), de 1995-ben a „Szépség és a szörnyeteg”-ben is kapott szerepet. A színházban többek között az Amerikai imában és a Circus Hungaricusban is láthattuk 2013 óta a Nemzet Színésze.

Számos díja közül megemlítendő a 2010-es Artisjus-díj, majd az egy évvel később kapott Kossuth-díj, 2020-ban pedig Fonogram díjban részesült „Az év hazai klasszikus pop-rock albuma” .

Szerkesztőségünk nevében további sikerekben gazdag éveket kívánunk neki!